Skriver om mord i musikkmiljøet

Helle Stensbak foto: Erik Norrud

Hun bruker sin bakgrunn som musiker og debuterer med en krimroman som også har fotografiske illustrasjoner.

Debutant: Helle Stensbak

Debuterer med: Monopol

Sjanger: Krim

Forlag: Gyldendal

Bokens tre første setninger:

Det var den første lørdagen i november, midt i høysesongen. Og for tredje gang i løpet av det siste kvarteret steg Sally Hov ut fra toalettet i artistgarderoben på Rockefeller – lampefeberen hadde sin pris. Hun gikk noen skritt i den mørke passasjen bak scenen før hun stanset og grep tak i backdropet, det tunge, sorte fløyelsstoffet som hang fra tak til gulv langs bakre scenekant.

 

Fortell kort om boken din:

Boken er en øko-krim fra musikkbransjen. En popstjerne blir drept, og Rigmor Stark, politiførstebetjenten som bruker økonomisk analyse som etterforskningsmetode, leter i popverdenen og finner løgner og maktkamper, tapere og vinnere, imperiebyggere og utfordrere.

Hvordan fikk du ideen til denne boken:

Jeg sto og malte på hytta, og var nok lettere løsemiddelpåvirket da ideen datt ned i hodet.

Hva var det første du gjorde da du ble antatt?

Jeg var hjemme alene og hadde ingen å feire med. Jeg lot åtte-ti jubelrop unnslippe uten å legge band på meg. Så løp jeg til printeren, printet ut mange eks av intensjonsavtalen og hengte dem opp over hele leiligheten.

Hva tenker du om forlaget du debuterer på?

De er svært dyktige, og jeg er veldig heldig som får lov å jobbe med så profesjonelle og hyggelige fagfolk.

Hva skal du bedrive sommeren med mens du venter på høsten og utgivelse?

 

Når korrekturen er ferdig skal jeg ta lange løpeturer og pønske videre på bok to. Er allerede i gang med plottet og karakterene.

Hva har vært viktigst for din skriving?

Skrivegleden. Og gleden ved å sette ned på papir all den filmen som surrer rundt i hodet.

Ditt norske forfatterforbilde og hvorfor?

Alf Prøysen. Han har jo alltid vært der, men selv om han betar små barne-hjerter står diktningen hans fjellstøtt også gjennom voksenlivet! Jeg kommer fra Hamar og forstår heldigvis dialekten! For meg gir Prøysen den samme leseropplevelsen som Dostojevski; under en tilsynelatende dagligdags overflate utspiller det seg voldsomme drama i lag på lag. En fantastisk forfatter!

Hvor ser du deg selv som forfatter om 10 år?

Umulig å si. I økonomisk forstand er “forfatteri” å sammenligne med høyrisikoinvesteringer, og derfor må man ha minst ett arbeid som gir stabil inntekt. Jeg har vært musiker i 15 år, og vet hva det er å “blø for kunsten”. Er blitt for gammel for det nå. Jeg skriver i feriene. Da går det langsommere, men jeg håper at jeg om ti år gir ut bok nummer fem om Rigmor Stark. Hun er en morsom dame å jobbe med!

(Hovedfoto: Erik Norrud)