Skriver bøker om sommeren

Morten Langeland

SOMMERGJESTEN: I dag med ingen ringere enn årets vinner av Sult-prisen, Morten Langeland.

Morten Langeland (f. 1986) debuterte i 2012 med diktsamlingen Æ æ å. I 2016 ble han tildelt Stig Sæterbakkens minnepris for sitt forfatterskap. Diktsamlingen Svamp (2019) høstet strålende kritikker, og høsten 2020 utga han sin første prosabok, Barbar.

Langeland jobber nå med Sørgerender, en roman som er planlagt utgitt til høsten.

Tidligere i sommer ble han tildelt Sultprisen, en litterær pris utdelt av Gyldendal siden 1998. Prisen deles ut til «et eminent yngre forfatterskap» uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet. Prisen er på 250 000 kroner.

– Hvor tilbringer du ferien, Morten? 

Oslosommer, så Sandefjord, dernest hjem til Kristiansand, og forhåpentligvis en uke i Roma med omvisning av min gode venn og Danteoversetter Espen Grønlie sånn i begynnelsen av august.

Hva en god sommerferie inneholde?

Bading, sykling, og utendørs etterfest. Selv har jeg skrevet nesten alle bøkene mine om sommeren, og skal også i år prøve å fullføre en, så da handler det om å forene arbeid og moro.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Frykt og avsky i demokratiet av Eirik Høyer Leivestad syns jeg var djerv, øverst ligger Maria Dorothea Schrattenholz sin Protosjel, og så har jeg lyst til å lese den Ekko av Lena Lindgren.

Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

Min kamp 7

Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

Jeg hater mail, derfor er det lurt å sjekke av og til, så man ikke drukner før man kommer til stranden.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

Da får jeg en god venn til å grille sjømat krydret på østafrikansk vis. Eller ræger på et svaberg på Bygdøy.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Noen som var sultne.

Ditt beste ferieminne?

For ti år siden lagde vi frivillig festivaler i skogen i Kristiansand hver sommer, Skogsus het den, og da var gjestene og deltakerne to sider av samme sak. Det var en stor dugnad, fantastisk program, og gratis makrell til alle!

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

Mette Møller som trer av som generalsekretær i DnF og som har sloss som en sjarmerende løve for forfatteres rettigheter og avtaler i en årrekke.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Betydelig større andel av bokkrona til forfatterne, betraktelig flere arbeidsstipend, ikke minst skilt idrett og kultur, for noe tull. La kunst og kultur være dét og TV-sporten og Red Bull noe annet.

Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

BOK365 satser på papir og poesi!

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Hvor er du nå i livet? På en gammel hytte i Sandefjord og ser ut på regnet jeg snart skal ut og fåfengt – men ikke forgjeves – stå på et svaberg og fiske til lyden av tjeld, svaler og kanadagjess. Eventuelt: rødt eller hvitt? Rosé og orangevin!