Skrivehistorier i Bergen

Frode Grytten og flere andre av våre fremste forfattere forteller om hvordan de jobber.

Hamsun reiste bort og samlet ideer. Så satte han satte seg ned i skrivestuen på Nørholm og skrev ut verkene for hånd etterpå. Sandemose satt oppe om natten på småbruket i Kjørkelvik og skrev. Eline Lund Fjæren sier til BOK365 at hun skriver best på hotellrom, mens Siri Pettersen sitter på kafé. Hvorfor skriver forfatterne der de gjør. Og når de gjør?  

 

Kanskje blir vi litt klokere om vi går på arrangementet «Skrivehistorier» på Litteraturhuset i Bergen torsdag neste uke. Blant forfatterne som forteller sine skrivehistorier er Frode Grytten, Selma Lønning Aarø og Kjersti Annesdatter Skomsvold.

 

20160114-skrivehistorier
Forteller skrivehistorier: Kjersti Annesdatter Skomsvold, Selma Lønning Aarø, Gabriel Vosgraff Moro (øverst), Frode Grytten, Bård Torgersen og Gunnhild Øyehaug (nederst).

 

«Grunnleggende ensomt»

Ifølge Litteraturhusets program er kvelden dedikert de gode skrivehistoriene: «Skrivearbeidet er grunnleggende ensomt, og ingen utenforstående må få tilgang til det aller helligste. Snakker man om det man skriver på, opphører magien og prosjektet går tapt. Det er noe alle forfattere vet. Eller?»

Nå vil altså noen av våre fremste forfattere fortelle om hvordan de jobber og svare på spørsmål fra publikum. Det skal etter planen bli en festkveld der «vi bryter alle regler og snoker i litteraturens tilblivelseshistorier».

 

DSC02399
Intervjuer: Henning H. Bergsvåg. (Foto: Atle Nielsen)

 

 

 

Hvor kommer ideene fra?

Blant spørsmålene som stilles er det om hvor de de gode ideene kommer fra. Og hvor sitter forfatterne og skriver og hvorfor? Hvilke rutiner og tvangstanker har de pådratt seg, og hvordan bøter de på ensomhet og skriveangst?

Kanskje får vi noen svar. Foruten de overnvnte kan du møte Gabriel Vosgraff Moro, Bård Torgersen og Gunnhild Øyehaug. Intervjuer er forfatter selv, og vet litt om skriverutiner og eventuelle særheter. Henning Bergsvåg har jobben å lokke frem de gode skrivehistoriene.