Skal gjøre krim av Shakespeare

Forfatter Jo Nesbø går løs på general Macbeth: Har fått i oppdrag å skrive sin egen versjon av det blodige stykket.

Jo Nesbø har fått i oppdrag å skrive sin egen versjon av det blodige Shakespeare-skuespillet Macbeth, melder BBC på sine nettsider.

Nesbø er det siste tilskuddet til en håndfull profilerte forfattere Hogarth Shakespeare-prosjektet har hentet inn for få et nytt blikk på Shakespeares gamle dramaer. Det er allerede kjent at Margaret Atwood, Howard Jacobson, Anne Tyler and Jeanette Winterson er hyret inn til prosjektet.

 

400 års-markering

Jo Nesbøs krimhistorie og de nyskrevne stykkene skal ha premiere i 2016, som en del av 400 års-markeringen for Shakespeares død.

– Macbeth ligger mitt hjerte nær, fordi stykket omhandler temaer som jeg har hatt befatning med helt siden jeg begynte å skrive, sier Nesbø til BBC. Han legger til at stykkets mørkere temaer «ikke føles altfor langt hjemmefra».

 

Frekkhetens nådegave

Jo Nesbø har ingen ambisjon om å yte Shakespeare rettferdighet: – Jeg vil rett og slett se hva jeg finner av nytte, og deretter skrive min egen historie. Og: Ja, jeg vil ha frekkhetens nådegave til å kalle den Macbeth.

BBC mener Jo Nesbø kan være rett man til jobben: «Kanskje er det ingen stor overraskelse at krimforfatter Jo Nesbø – skaperen av den bestselgende Harry Holen-serien – er blitt valgt til å gjenfortelle Shakespeares morderiske tragedie.»

Jo Nesbø er slett ikke den første norske forfatter som har gjendiktet Macbeth. Det er skjedd ved flere anledninger, med Edvard Hoem som et av de ferskeste tilskuddene i 1999.

Denne gang blir sluttresultatet garantert noe helt annet.

 

(Foto: Jo Nesbø / Håkon Eikesdal)