Simon er bokhandlernes favoritt

7. PLASS: Simon Strangers roman fra 2018. (Foto: Vebjørn Rogne)

– Jeg blir utrolig glad når bokhandlere landet rundt, av alle gode utgivelser, har valgt akkurat min bok, sier Simon Stranger.

Bokhandlerne har talt: Simon Strangers Leksikon om lys og mørke (Aschehoug) er årets beste bok. Vinneren selv er veldig glad – og enda mer overrasket:

– Jeg har fått flere overstrømmende tilbakemeldinger fra bokhandlere, så tidligere i høst hadde jeg et lite håp om å bli nominert – og var veldig glad da det skjedde. Men når jeg har sett på flere av de andre nominerte, og for eksempel suksessen Snøsøsteren har hatt, følte jeg innerst inne at jeg ikke ville vinne. Jeg trodde at Maja og Lisa ville stikke av med prisen.

Ut i verden

– Jeg blir utrolig glad når bokhandlere landet rundt, av alle gode utgivelser, har valgt akkurat min bok. Dette er jo folk som jobber med bøker til daglig, sier Simon Stranger, og legger til: – Da jeg skrev boken hadde jeg aldri trodd at den skulle nå så bredt ut.

Men bredt ut har den nådd. Nå trykker Aschehoug nye 20 000 eksemplarer, hvilket bringer totalopplaget opp i 32 000. I tillegg kommer bokklubbsalget.

Også land utenfor Norges grenser har fått øynene opp for Simon Strangers beretning. Nylig kom Færøyene på plass som land nummer 11 som skal utgi boken. Tidligere i høst sikret det anerike forlaget Alfred A. Knopf seg de amerikanske rettighetene. I Tyskland, hvor det var budrunde på Strangers roman, står et entusiastisk forlag klar til å utgi boken før Norge inntar Frankfurt som hovedland neste høst.

Et etisk alvor

– Hvorfor ble det det akkurat du som fikk Bokhandlerprisen i år?

– Det er ikke jeg den rette til å svare på. Jeg håper at det er fordi de gjenkjenner det litterære prosjektet. Selv om jeg har valgt en annerledes form, er det allmenngyldige problemstillinger og et etisk alvor jeg håper og tror leserne ser.

– Det har vært en både rar og fin høst. I Stavanger hadde jeg fullt hus på barnebokseansen min, med opera, teater, utkledning og mye moro. Deretter var det å skifte skjorte til en ny fullsatt sal med voksne et kvarter senere for å snakke om Leksikon om lys og mørke. Det er klart det er litt rart. Det er en omstilling, men det er ikke noe problem for meg, sier Stranger.

Skrekkens hus

Leksikon om lys og mørke kretser rundt hovedkvarteret for den beryktede og forhatte nazisten Henry Rinnan: Jonsveien 46 i Trondheim – på folkemunne kjent som «Bandeklosteret». Etter krigen flytter Simon Strangers jødiske svigerfamilie inn. Det ble utgangspunktet for en roman.

Les vår anmeldelse her: Lys i mørket

 

Dette var de øvrige nominerte til Bokhandlerprisen 2018:

Samuel Bjørk: Gutten som elsket rådyr, Vigmostad Bjørke

Lars Saabye Christensen: Byens spor: Maj, Cappelen Damm

Mona HøvringFordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, Oktober

Maja Lunde / Lisa AisatoSnøsøsteren, Kagge

Trude Marstein: Så mye hadde jeg, Gyldendal

Jon Michelet: En sjøens helt: Krigerens hjemkomst, Oktober

Lars Mytting: Søsterklokkene, Gyldendal

Per Petterson: Menn i min situasjon, Oktober

Linn Skåber: Til ungdommen, Pitch

 

 «Takk for boken»

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het prisen nettopp «Takk for boken» og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjoner til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Helga Flatland for En moderne familie.

 

Saken oppdateres.