Signert Jæger

"KAN ALLE TRIKSENE": Jørgen Jæger.

– Nest etter leserne mine er bokhandlerne de viktigste for meg, sier Jørgen Jæger og signerer bøker så pennene går tomme og han får fordypning i fingeren.

Jørgen Jæger er en produktiv forfatter. Og når han først har skrevet ferdig en bok, skriver han gjerne litt til i den.

– Nest etter leserne mine er bokhandlerne de viktigste for meg. Det er de som anbefaler og selger bøkene mine. Så da forleggeren min sa hun ville spandere eksklusive innbundne leseeksemplarer på bokhandlerne i år, i forbindelse med at Guden er min tiende bokutgivelse, datt det helt spontant ut av meg: «Søren, de burde jo ha vært signert!» «Jeg hadde tenkt å foreslå det,» svarte hun leende, sikkert lettet over å slippe å måtte overtale meg.

 

Hvert fjerde minutt

Som sagt, så gjort: Nylig tok Jæger morgenflyet fra Bergen til Oslo og installerte seg hos Sentraldistribusjon. En mann og en kolossal pall med bøker. Kun avbrutt av en ti minutters lunchpause signerte Jæger i ett frem til middag. På seks timer signerte han 650 bøker.

– Ingen skrivekrampe, men jeg fikk en fordypning i høyre langfinger som ble der noen dager. Jeg skrev ut to kulepenner, så det var ganske vilt, utbryter Jørgen Jæger.

Han synes det frister til gjentagelse:

– I fjor solgte bokhandlere rundt om i det ganske land ufattelige 130.000 av mine bøker. Det tilsvarer 356 solgte bøker per dag 7 dager i uken eller en solgt bok hvert fjerde minutt. Så en aldri så liten kraftanstrengelse fra min side som takk for innsatsen var virkelig på sin plass, synes jeg. Jeg er veldig, veldig takknemlig for jobben som gjøres der ute.

 

– Må skytes

– Det er altså bok nummer 10 med Ole Vik som kommer nå. Blir det også en bok nummer 11?

– Det blir både en bok nummer 11, 12 og 13 – og sannsynligvis flere. Jeg signerte en fembok-kontrakt med forlaget mitt for noen år siden, og det gjenstår fremdeles tre bøker av den. Jeg har spøkt med Arve (Juritzen) om å fornye kontrakten når så langt kommer, og det kan utmerket godt skje. Det er så mye spennende å høste av i persongalleriet mitt at de ikke er uttømt på lenge ennå. Dessuten elsker jeg jobben min og må skytes skal jeg stoppe. Eller dø på sotteseng.