September opp på Jojo-effekt

Jojo Moyes (bildet) bidro til å sikre den tredje strake måneden med vekst i bokomsetningen.

Den gode trenden i boksalget fortsetter: September-omsetningen ut fra bokdistributørene var over 7 prosent høyere enn tilsvarende måned i fjor. Det er først og fremst den oversatte skjønnlitteratur som bidrar til de gode tallene.

Løftet i september kommer i kjølvannet av positive omsetningsmåneder både i juli og august.

 

Opp 7.4 prosent

Allmenboksalget – det som i bokbransjen kategoriseres som bokgruppene 3 pluss 4 (skjønnlitteratur og sakprosa for voksne og barn) og 5 (billigbok/pocket), samt 9 (underholdningslitteratur for massemarkedet) – øker fra 109,5 mill. i september 2013 til 117,6 mill. kr i årets september måned. Det tilsvarer en økning på 7,4 prosent.

 

«Problembarn» skjerper seg

Det er årets «problembarn» så langt, oversatt skjønnlitteratur, som gjør det også godt: Isolert sett er årets september nesten 126 prosent opp fra i fjor – altså mer enn det dobbelte av fjorårets september-omsetning. Det kan man ikke minst takke Jojo Moyes’ Den ene pluss en for, samt at hennes første bok fremdeles går så det suser.

For året totalt ser det fremdeles stygt ut for den oversatte skjønnlitteraturen, med en omsetningsnedgang på nesten 30 prosent for de første ni månedene. Det er likevel en klar forbedring fra de 40 prosentene man lå bak ved utgangen av august.

 

Klar forbedring

Det er de oversatte skjønnlitteraturen, samt oversatt sakprosa for barn, som berger en god september. Mange av de øvrige kategoriene opplever en heller blek omsetningsmåned.

Allmenbokomsetningen så langt i år ligger nå kun 1 prosent bak fjoråret, etter å ha ligget betydelig bak gjennom første halvår. E-boksalget er opp 21,2 prosent så langt i år, men utgjør kun snaue 1,8 prosent av allmennbokomsetningen.

Merk at Forleggerforeningens salgsstatistikk måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget og Digitalbok) og ut til butikk, og ikke salg over disk.

 

Størst økning så langt i år:

Norsk sakprosa for barn: + 15,8 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn: + 15,4 prosent

Billigbøker (pocket): + 9,0 prosent

Norsk sakprosa for voksne: + 5,7 prosent

 

Størst nedgang:

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: – 29,5 prosent

Oversatt sakprosa for voksne: – 10,1 prosent

 

(Omsetning fra distributør ut til forhandler i årets ni første måneder, målt mot samme periode i fjor. Kun allmenbok-kategorier er med i oversikten. Kilde: Forleggerforeningen)

 

 (Foto: Mette Solberg Fjeldheim)