Sterke sakprosatitler på Pax' høstliste. Og et par skjønnlitterære med stort potensial.
Skjønnlitterært er det særlig den indonesiske, tidligere Bookerpris-nominerte, forfatteren Eka Kurniawans episke roman Skjønnhet er et sår forlaget satser på i høst. Og den priste forfatteren besøker både Stavanger og Oslo den neste uken.
Forlaget skriver dette om romanen: «Etter å ha vært død i tjueen år, står den vakre prostituerte Dewi Ayu en dag opp fra graven med et ettertrykkelig brak for å ordne opp i familiens problemer. Helt fra kolonistyrets siste år har Dewi Ayu, hennes døtre, svigersønner og barnebarn kjempet seg gjennom det moderne Indonesias voldsomme historie, med Japans invasjon under andre verdenskrig, revolusjon og frigjøring, massedrap på kommunister og årtier med diktatur.
I et samfunn der menn og makter ofte tar seg fritt til rette, står Dewi Ayu og døtrene stridig imot det livet kaster mot dem av brutalitet og galskap, mord og magi, men de opplever også kjærlighet og uventede vennskap.»
Bookerpris-nominert
Skjønnhet er et sår er på listen over New York Times’ 100 viktigste bøker i 2015. Kurniawans forrige roman, Man Tiger, var på langlisten til Man Booker International Prize 2016.
Kurniawan regnes som indonesisk litteraturs nye store navn og sammenliknes med alt fra García Marquez og Rushdie til Melville og Gogol.
Ellers gir Pax ut thrilleren Sophie Starks liv og død av amerikanske Anna North. Boken forteller om filmskaperen Sophie Stark og er ifølge forlaget et drivende, fascinerende portrett av en kompromissløs kunstners vekst og fall.
På høstlisten er også klassikeren Det av den avdøde danske lyrikeren Inger Christensen, gjendiktet av Endre Ruset.
Sikkerhetssjefen
Sakprosalisten er mer omfattende, og informasjonssjef Karen S. Jensen i Pax trekker frem Risikosjef i Syria av Jacob Wærness. Wærness, tidligere ansatt i Politiets sikkerhetstjeneste, fikk i 2011 et jobbtilbud fra det multinasjonale selskapet Lafarge, som trengte en sikkerhetssjef til sin sementfabrikk nord i Syria. På det tidspunktet var Syria et relativt velfungerende diktatur, preget av et gryende opprør som de fleste antok ville roe seg relativt snart.
Wærness takket ja til jobben, men da kontakten hans gikk ut to år senere hadde det syriske samfunnet kollapset. Men fabrikken produserte fremdeles.
Dette er hans historie om tiden i Syria.
Torgeir W. Skanckes bok om den alvorlige syke sønnen, I Mikkels lys, er også gripende lesning, forteller Karen S. Jensen. – Er det en gave å få et alvorlig sykt eller funksjonshemmet barn? Hvorfor strever menn slik med å snakke om sorg? Og – kan man bli frisk hvis man bare tenker positivt nok, slik enkelte mener? Dette er noe av det Skancke tar opp i boken, forteller hun.
Litterære selvmord
Spørsmålet er: Kan skjønnlitteraturen hjelpe oss å se faresignalene hos personer med selvmordstanker? Finnes det måter å hindre selvmord på? I boken Skjønnlitterære selvmord går psykologspesialist Eivind Normann-Eide gjennom flere berømte litterære selvmord – som i Unge Werthers lidelser av Johann Wolfgang von Goethe, Anna Karenina av Leo Tolstoj og Glassklokken av Sylvia Plath.
– og sjalusi.
I boken Sjalusi uten grenser går Per Buvik tett på åtte litterære tilfeller av ekstrem sjalusi. Han viser hvordan den grenseløse sjalusiens ulike former blir utforsket i to av verdenslitteraturens store tragedier, Evripides’ Medea og Shakespeares Othello, og i tekster av Tolstoj, Amalie Skram, Marcel Proust og George Simenon. Sjalusiens herjinger i romaner av samtidsforfatterne Vigdis Hjorth og Annie Ernaux får også grundig oppmerksomhet i denne boken.
Du kan lese om alle høstens utgivelser på forlagets hjemmeside her.