Satser på langreist og lettlest

FONTINI-HØSTEN: Lindy Andersen vil slå et slag for de som sliter med å lese.

Forlaget Fontini og forlagssjef Lindy Andersen har opplevd noen eventyrlige salgssuksesser de siste par årene. I tillegg til å treffe den første gode surfebølgen for fargeleggingsbøker perfekt, har Fontini fløyet høyt på bestselgerlistene med Amuletten– og Gutta i trehuset-bøkene. Australske Andy Griffiths og Terry Dentons trehus-bøker er nå solgt i 300 000 eksemplarer bare i Norge.

 

Slem-snill suksess

Gutta i trehuset er med oss denne høsten også. Nå har Andy og Terry bygget hele 91 etasjer. Og denne gang blir de nødt til å passe på barna til forleggeren med verdens største nese, Gerhard Greveneset. Men Gutta i trehuset er ikke den eneste langreiste suksessen Fontini forsøker å etablere:

– Aaron Blabeys Barske bøller-bøker er jo den serien som har utfordret Gutta i trehuset på de australske bestselgerlistene. Det er en veldig morsom og sjarmerende serie. De barske bøllene forsøker så godt de kan å være slemme, men ender opp med å være snille, forteller Lindy Andersen, som sender bølle-bok nummer tre ut denne høsten.

 

– Må være lettlest og gøy

Høstens store nysatsing er bøkene om Arild – et blått esel med briller. Gjennom morsomme illustrasjoner, korte tekster og tegneseriegrep tar serien for seg viktige temaer:

– Det kan handle om kjærlighet, vennskap, mobbing, rasisme, urettferdighet og ærlighet, for eksempel, forteller Lindy Andersen.

SJARMERENDE ESEL: Arild.

 

Barske Bøller-serien og nysatsingen Arild har også en viktig fellesnevner:

– Begge er morsomme lettlest-bøker. Det er viktig. Lettlest-bøkene har ofte vært av det mer pedagogiske slaget. Det er viktig at de som strever med å lese kan få de kuleste bøkene, ikke de «dølleste». At de får lese bøkene det gir status å lese i klassen – som Gutta i trehuset, som Barske bøller og forhåpentligvis Arild. Lettlest og gøy er viktig, sier Lindy Andersen.

SATSER PÅ LETTLEST OG GØY: Lindy Andersen.

 

Storformat-suksess

Produktive Neil Gaiman er å finne på flere forlags lister denne høsten. Hos Fontini møter vi verdens søteste pandabjørn Atsjo, i en høytlesningsbok for de aller minste. E. Lockharts ungdomsroman Sanne løgner kommer i september.

Fontini følger også opp storformat-suksessene Kart, Animalium og Botanikum. Denne gang trekker vi trådene fra da livet på jorda oppsto for nesten fire milliarder år siden og frem til i dag, i boken Darwinium.

– Det manglet ikke på bekymringsrynker og advarsler da vi dro i gang med disse store og tunge illustrerte bøkene. Men det har fungert fint, det, fastslår Lindy Andersen.