Sammen i bokhøsten

RETRO: Offensive damer og stinn brakke på forlagenes høstmøter i 1997.

«De gleder seg til bokhøsten. De opplever hverandre knapt som konkurrenter; det dreier seg om å selge bøker – enten boka kommer fra Samlaget, Damm, Schibsted eller Hjemmet.»

Det melder Bok & samfunns utmerkede redaktør, Berit Røhne, som hadde tatt turen ut i sommersola for 20 år siden for å møte (fra venstre på vårt bilde) Kristin Helle Ingebretsen, Birgit Christensen og Lise Hammergren. Førstnevnte er i dag bedre kjent under etternavnet Jobraaten – den gang var hun informasjonskonsulent i N.W. Damm & Søn, nå har hun de siste par årene vært Ena-forlegger og er nylig oppkjøpt av Vigmostad & Bjørke. Birgit Christensen var da markedssjef i Samlaget, nå er hun direktør for barne- og ungdomsbøker hos Cappelen Damm. Lise Hammergren var fersk markedssjef i Schibsted, i dag er hun divisjonsdirektør på BI.

 

25 år på veien

– Vi ser det som viktig å få en positiv ånd inn i bransjen. Fremtiden er usikker, med eller uten bransjeavtale, mener de tre, som kan markere 25 år med «samarbeidende entusiasme», for å lene oss på Bok & samfunn-redaktørens ordvalg. Det aller første innsalgsmøtet med de samarbeidende forlagene ble arrangert allerede i 1973, på Åndalsnes. Det var Schibsteds Ola Veigaard og Samlagets Roar Hauge som dro i gang det hele – og fikk med seg Damm, Dreyer, Tiden og Grøndahl. Damm (med Teknologisk), Schibsted og Samlaget har vært med hele tiden, mens de tre øvrige har forsvunnet ut, og inn i folden til sine moderforlag. I jubileumssesongen høsten 1997 gleder de tre seg over at også Hjemmets bokforlag blir med «på veien».

 

1300 på høstmøtene

– Vi synes det er trist at de ikke blir noen bokmesse i år, sier Birgit Christensen, som kan melde at de samarbeidende forlagene vil arrangere minibokmesse i tillegg til selve høstmøtene. Det er møter hun gleder seg til:

– Vi er uhyre imponert over bokhandlerne, hvor mange det er som møter frem, som bruker fritiden sin til dette og hvor seriøst de tar disse møtene. I fjor (altså i 1996) var det 1300 som møtte. Jeg husker fra min egen tid som bokhandler at hvis du ikke kom på disse møtene, så mistet du mye.

Ja det var tider, det.