Sammen i bokhøsten

RETRO: Offensive damer og stinn brakke på forlagenes høstmøter i 1997.

«De gleder seg til bokhøsten. De opplever hverandre knapt som konkurrenter; det dreier seg om å selge bøker – enten boka kommer fra Samlaget, Damm, Schibsted eller Hjemmet.»

Det melder Bok & samfunns utmerkede redaktør, Berit Røhne, som hadde tatt turen ut i sommersola for 20 år siden for å møte (fra venstre på vårt bilde) Kristin Helle Ingebretsen, Birgit Christensen og Lise Hammergren. Førstnevnte er i dag bedre kjent under etternavnet Jobraaten – den gang var hun informasjonskonsulent i N.W. Damm & Søn, nå har hun de siste par årene vært Ena-forlegger og er nylig oppkjøpt av Vigmostad & Bjørke. Birgit Christensen var da markedssjef i Samlaget, nå er hun direktør for barne- og ungdomsbøker hos Cappelen Damm. Lise Hammergren var fersk markedssjef i Schibsted, i dag er hun divisjonsdirektør på BI.

 

25 år på veien

– Vi ser det som viktig å få en positiv ånd inn i bransjen. Fremtiden er usikker, med eller uten bransjeavtale, mener de tre, som kan markere 25 år med «samarbeidende entusiasme», for å lene oss på Bok & samfunn-redaktørens ordvalg. Det aller første innsalgsmøtet med de samarbeidende forlagene ble arrangert allerede i 1973, på Åndalsnes. Det var Schibsteds Ola Veigaard og Samlagets Roar Hauge som dro i gang det hele – og fikk med seg Damm, Dreyer, Tiden og Grøndahl. Damm (med Teknologisk), Schibsted og Samlaget har vært med hele tiden, mens de tre øvrige har forsvunnet ut, og inn i folden til sine moderforlag. I jubileumssesongen høsten 1997 gleder de tre seg over at også Hjemmets bokforlag blir med «på veien».

 

1300 på høstmøtene

– Vi synes det er trist at de ikke blir noen bokmesse i år, sier Birgit Christensen, som kan melde at de samarbeidende forlagene vil arrangere minibokmesse i tillegg til selve høstmøtene. Det er møter hun gleder seg til:

– Vi er uhyre imponert over bokhandlerne, hvor mange det er som møter frem, som bruker fritiden sin til dette og hvor seriøst de tar disse møtene. I fjor (altså i 1996) var det 1300 som møtte. Jeg husker fra min egen tid som bokhandler at hvis du ikke kom på disse møtene, så mistet du mye.

Ja det var tider, det.

 

 

51 Delinger