Sakprosa til 90 000 elever

Faktafyk gjenoppstår: Finansieringen er endelig på plass og Foreningen !les kan igjen tilby sakprosa til ungdom.

Det populære sakprosamagasinet Faktafyk gjenoppstår. Finansieringen av en ny utgave er endelig på plass, slik at Foreningen !les dette skoleåret kan tilby sakprosa til hele 90 000 ungdommer.

Faktafyk ble en umiddelbar suksess da første nummer ble lansert i 2012. Magasinet inneholdt blant annet bokutdrag og nyskrevne tekster om ulike temaer.

Viktig ressurs

Foreningen !les har registrert et tydelig behov i norsk skole for kvalitetstekster i sakprosasjangeren:
– Faktafyk har vært en viktig ressurs i klasserommet, og mange lærere har gitt uttrykk for at de savnet magasinet forrige skoleår. Vi er derfor glade for at vi, som et resultat av økte midler fra Kulturrådet, igjen kan tilby Faktafyk til elever i ungdomsskolen. Vi setter også svært stor pris på at Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening har bestemt seg for å bidra med økonomisk støtte, sier redaktør for Faktafyk i Foreningen !les, Hilde Slåtto.

Verden mer komplisert

Redaktøren er ikke tvil om hvilken betydning sakprosa kan ha for ungdom som vokser opp i dag:
– Verden blir mer og mer komplisert og unge mennesker har et stort behov for å forstå samfunnet de er en del av. Sakprosa av høy kvalitet er en viktig nøkkel for å ta inn en verden som hele tiden går i raskere og raskere tempo. Ungdom tørster etter litteratur som omhandler virkeligheten. Faktafyk er et tilbud som er skreddersydd for nettopp det, sier Slåtto.

Påmelding til Faktafyk 2019 er nå tilgjengelig via foreningenles.no.

300 000 unge

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997 og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen finansieres av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Foreningens formål er å arbeide for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom sine tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge og cirka 6 000 lærere og bibliotekarer. I år er Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

 

(Foto: Kristin Strøm)