Sakprosa-juling i november

Erna og Jonas (bildet) matcher ikke Per Sandberg: Boksalget var ned 5 prosent i november – og det var særlig norsk sakprosa som trakk ned.

Boksalget i november var ned 4,6 prosent i forhold til samme måned i fjor. Norsk sakprosa for voksne landet på minus 14 prosent. Det tilsvarer en omsetningsreduksjon fra distributørene på nærmer 8 mill. kr på en måned alene, bare i denne ene kategorien.

Flere har regnet 2014 som en sterk bokhøst på sakprosa-siden, med blant andre Marte Michelets Det største sviket, flere krigsdokumentarer, politiker- og kjendisbiografier. Det avspeiles ikke i november-tallene: Mens Per Sandbergs Mot min vilje (Juritzen) toppet november-listene i fjor, er verken Erna Solberg eller noen av Jonas Gahr Støre-bøkene å skue på Topp 15-listen for tiden.

 

Fjorårssuksesser

Fjoråret kunne også by på gode «dragere» som Åsne Seierstads En av oss (Kagge), Yann de Capronas Norsk etymologisk ordbok (Kagge) og Erik Betrand Larssens Helvetesuka (Stenersen). Foreløpig mangler vi i år humor-motstykket til Johan Golden og Atle Antonsens fjorårssuksess Statsråd vant spekeskinke (Gyldendal). Da berges ikke måneden av at Eirik Veum har Nådeløse menn-bestselger både i fjor (Hirden) og i år (Gestapo), begge hos Kagge, eller at mat og strikk er vel ivaretatt i toppen.

 

Henter seg inn

Omsetningen av norsk skjønnlitteratur for barn får seg også en trøkk i november, med en nedgang på over 2 mill. kr – minus 16,8 prosent, men i det store bildet klarer barnebøkene seg bra.

Etter en mildt sagt miserabel vår, fortsetter den oversatte skjønnlitteraturen for voksne den gode høst-trenden, med en oppgang på 16,6 prosent. Men akkumulert for året har det fremdeles «forsvunnet» nesten 14 mill. kr i denne kategorien – en omsetningssvikt på 21,5 prosent.

 

Ned 2,2 prosent

Allmenboksalget – det som i bokbransjen kategoriseres som bokgruppene 3 pluss 4 (skjønnlitteratur og sakprosa for voksne og barn) og 5 (billigbok/pocket), samt 9 (serie- og underholdningsromaner) – er så langt i år ned fra 1 042 mill. i 2013 til 1 018 mill. kr i årets september måned. Det tilsvarer en nedgang på 2,2 prosent.

E-boksalget er opp 24,1 prosent så langt i år, men utgjør kun 1,6 prosent av allmenbokomsetningen.

Merk at Forleggerforeningens salgsstatistikk måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget og Digitalbok) og ut til butikk, og ikke salg over disk.

 

 

Størst økning så langt i år:

Norsk sakprosa for barn: + 27,4 prosent

Billigbøker (pocket): + 9,5 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn: + 6,4 prosent

 

 

Størst nedgang:

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: –21,5 prosent

Oversatt sakprosa for voksne: –12,5 prosent

Norsk skjønnlitteratur for voksne: –2,1 prosent

 

(Omsetning fra distributør ut til forhandler i årets 11 første måneder, målt mot samme periode i fjor. Kun allmenbok-kategorier er med i oversikten. Utarbeidet på grunnlag av tall fra Forleggerforeningen)