Se våre fem anbefalte sakprosabøker til sommerferien.
Dersom sommerdagene skulle bli for late, er det mulig å bruke dem til å fylle på med ny kunnskap. Her er en samling anbefalte sakprosabøker til denne sommeren, hvor du blant annet kan lære om mordere, fremtiden og kvinnekamp.
Michelle McNamara: Jeg blir borte i mørket (Press. Oversatt av Rune R. Moen)
På 1970- og 1980-tallet terroriserte Golden State-morderen forstedene i California. For knappe måneder siden ble han tatt, etter flere år med jakt. En av de som hjalp til med å holde saken i live var Michelle McNamara, som tragisk nok døde tre måneder før morderen ble tatt. Jeg blir borte i mørket er fortellingen om hennes jakt på en kynisk morder. Passer for alle True crime-fans, og for de som ønsker litt grøss i sommerferien.
Hans Rosling: Factfulnes (Cappelen Damm. Oversatt av Mette-Cathrine Jahr)
Imponer med funfacts ved sommerbordet. I Factfulness viser Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund hvorfor vi stadig misforstår verdens utvikling, og hva vi kan gjøre for å rette opp misforståelsene. De viser hvordan hjernen vår gjør feil, og hvordan vi kan overstyre vår egne tankefeil og dermed få en bedre forståelse av verden rundt oss.
Are Kalvø: Hyttebok frå helvete (Kagge)
Det er ikke alle nordmenn som er født med ski på beina eller trives i naturen. Are Kalvø er en av dem, og han hevder at Hyttebok frå helvete er første gang han skriver om noe han ikke forstår. Boken startet med et ønske om å finne ut av hva alle vennene hans drev med når de gikk på turer i fjellet, og tilbragte helgene på turisthytter. Resultatet er Hytteboka frå helvete (Kagge), en humorbok i kjent Kalvøstil, men også en litt sint bok om nordmenns merkelige forhold til naturen. Passer for alle nordmenn som tvinges med på tur denne sommeren.
Yuval Noah Harari: Homo deus (Cappelen Damm. Oversatt av Lene Stokseth)
Yuval Noah Harari fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med boken Sapiens – en kort historie om menneskeheten (Bazar). Professoren ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem mottok stor internasjonal annerkjennelse for verket, og ble av mange utpekt som en av vår tids mest innflytelsesrike tenkere. I Homo Deus tar han for seg hvordan fremtiden vil utarte seg. Perfekt for litt påfyll i late sommerdager.
Marta Breen og Jenny Jordahl (ill.): Kvinner i kamp (Cappelen Damm)
Marta Breen tar oss gjennom 150 år med kvinnekamp, med flotte illustrasjoner fra Jenny Jordahl. Her får leserne innblikk i kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper, og kvinnene som skaffet fremtidens kvinner de rettighetene vi nyter godt av i dag. Boken passer til alle som er nysgjerrig på kvinnekamp, og ønsker en bedre forståelse av dagens abortdebatt, metoo-bevegelse og kvinnebevegelse.