– Famler i blinde

SAKLIG ONSDAG: - Nordmenn famler i blinde når de skal forstå republikanere. Vi mangler kjente paralleller i Europa, sier Frank Rossavik, som har skrevet boka "Blant republikanerne".

Det er dagen etter Super-tirsdag i USA og sjelden har en amerikansk nominasjonsprosess stjålet mer spalteplass og sendetid i norske medier. Frank Rossavik har sett nærmere på et av tidens store samtaletemaer: republikanerne.

Frank Rossavik (f. 1965) har et forfatterskap som i stor grad er plassert i den politiske sfære. Siden hans første utgivelse i 2005, Hei til EU, har Rossavik utgitt flere kritikerroste bøker om politiske partier og figurer. Et blikk på hans litterære CV viser at Rossavik virker partiblind i sitt forfatterskap, og han har skrevet bøker om alt fra SV til nazi-ordførere. For hans bok om arbeiderpartipolitikeren og kringkastingssjefen Einar Førde ble han tildelt Brageprisen i 2007 for beste sakprosa.  Han arbeider til daglig som politisk kommentator i Aftenposten.

Hans nyeste utgivelse Blant republikanere tar et dypdykk ned i det republikanske partiet i USA.  Gjennom intervjuer og samtaler med både vanlige og sentralt plasserte republikanere gir Rossavik en lettlest, skarp og underholdende innføring i en ideologi og en politisk tradisjon som ofte fremstår som fremmedartet for nordmenn. Selv mener han at nordmenns forsøk på forståelse av det høyrevridde partiet i stor grad minner om famling i blinde.

 

BlantrepublikanereOMSLAG

 

 

Navn: Frank Rossavik

 

Aktuell med: Blant republikanerne (Cappelen Damm)

 

 

 

 

Hvorfor valgte du å skrive akkurat denne boken?

 

Om lag annenhver gang blir en republikaner president i USA, og dermed også verdens mektigste mann. Det slo meg at de fleste nordmenn, i likhet med mange andre europeere, forstår mye mindre enn vi burde av dette partiet. Jeg ville prøve å forstå partiet og dets historie, og samtidig forklare det.

 

Hvorfor er nordmenn så fascinert av republikanerne?

 

Fascinasjon er kanskje ikke det rette ordet. Det handler mer om famling i blinde. Mange prøver nok å forstå, men manglende kjente paralleller i Europa gjør det vanskelig.

 

 Hva var det mest overraskende du lærte om republikanerne i denne prosessen?

 

Det mest overraskende var kanskje hvor langt partiet har gått mot høyre på relativt kort tid. Før 1980 var partiet et ganske annet. Richard Nixon drev for eksempel med lønns- og priskontroll mange år før Odvar Nordli og Per Kleppe prøvde på det samme i Norge.

 

 Hvordan spår du det amerikanske presidentvalget vil gå? Vil det gå i republikanernes favør?

 

Hvis republikanerne nominerer Marco Rubio tror jeg de vinner Det hvite hus tilbake. Med Donald Trump eller Ted Cruz er det mer tvilsomt.

 

Tre egne favoritter dokumentarbøker som du vil anbefale videre?

 

Jeg gjør det enkelt: Journalisten Richard Perlsteins tre bøker om det amerikanske høyre, Before the Storm, Nixonland og The Invisible Bridge. Les gjerne min bok først, men fortsett med disse tre hvis du vil dypere ned i materien.