– Rumpeldunk, anyone?

- Hvem kan si nei til tryllestav, collegeliv og en skjebne som utvalgt?

Robert Næss er utdannet ved London Film School, og han har studert idéhistorie og teatervitenskap ved UiO. Han er hovedforfatter på komedieserien Alle sammen sammen for NRK super. Bli bedre kjent med ham her i vår ukentlige spalte med barnebok-profiler. 

 

Forfatter: Robert Næss, 45

 

katastrofekvelden-hoy

 

Aktuell med: Bokserien Alle sammen sammen, som foregår i samme univers som NRK Supers populære komedieserie med samme tittel. De to første bøkene, Familie på boks og Katastrofekvelden (Juritzen) kom ut tidligere i år, mens tredje bok, Gullfeber, kommer til høsten. En fjerde bok er også planlagt. Bøkene er illustrert av Ketil Selnes.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

For det første er det fantastisk å nå ut til så utrolig mange barn gjennom tv-serien, og å få oppleve at de digger både humoren, historiene og karakterene. Det er i seg selv veldig motiverende. Men selv om tredje sesong av serien går i produksjon i disse dager, så er det fortsatt mange historier som jeg enda ikke har fått fortalt – og mange av dem egner seg også mye bedre i bokform.

Bøkene er en spennende mulighet til å utvide og videreutvikle tv-seriens univers. Samtidig står de på egne ben og kan leses helt uavhengig av om man kjenner til tv-serien fra før. Som forfatter gir bokserien meg muligheten til å gå mer i dybden og prøve ut andre former for humor og fortellerteknikker. Ikke minst er det en etterlengtet mulighet til å skrive mer fra innsiden av karakterene enn hva som er mulig i det stramme tv-formatet.

 

Tre barnebok-favoritter:

Umulig å komme utenom Roald Dahl. Elsker hans burleskerier og nådeløse humor. Skal jeg velge bare en må det bli Heksene.

Tolkiens Ringenes herre har også en selvskreven plass på enhver liste, ikke bare over barnebøker, men litteratur generelt.

En helt annen favoritt er Snill av Gro Dahle og Svein Nyhus. Få kan bruke rytme så effektivt som Gro Dahle, og Svein Nyhus´ illustrasjoner er i en klasse for seg.

 

Sjekk ut:

Heldigvis hadde jeg melka av Neil Gaiman. Har det meste; driv, skamløs fortellerglede, fine illustrasjoner og ikke minst en forfriskende farsfigur.

 

Hvordan jobber du?

Som regel begynner jeg med å drodle ut alle historietrådene som skal være med i boken. Ofte har jeg langt flere enn det er plass til, så da må jeg velge de som går best sammen. Hvis for eksempel en historie inneholder mye fysisk action og sprø eller heseblesende humor vil jeg gjerne balansere dette med en historie som har mer «hjerte» og et litt roligere tempo. I løpet av denne prosessen kommer det gjerne små overraskelser som at en historie utspiller seg over en uke mens en annen funker best hvis den får skje i løpet av en kveld…

 

Men så snart «matematikken» er noenlunde på plass syr jeg det hele sammen til et synopsis; et slags bastarddokument som inneholder alt det viktigste. Så begynner det som virkelig er gøy; å skrive selve teksten i scener og sekvenser som til slutt skal bli selve boken. Og det er i denne fasen stoffet får liv, ikke minst er det da det meste av humoren kommer på plass. Ofte på helt andre måter enn det jeg så for meg da jeg begynte.

Ellers er jeg relativt fleksibel når det gjelder de praktiske tingene rundt skriveprosessen. Har ingen ritualer som er for sære og kan derfor stort sett skrive hvor som helst. Men av og til, når det virkelig brenner og deadline nærmer seg som en ond tornado, isolerer jeg meg på hytta for å kunne være i stoffet 24/7.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Damms indianerbøker av Edward S. Ellis var de første bøkene jeg virkelig slukte. Utrolig spennende! Men jeg er veldig usikker på om de har tålt tidens tann og har derfor ikke våget å lese dem siden…

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Tigergutt. Mye armer og bein, men mye moro.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Frodo Baggins. Et veldig stressende liv, men for en skjebne og for noen opplevelser! Han er ikke så høy og mørk, men kompenserer i rikt monn ved å være både klok, pliktoppfyllende, sympatisk og modig.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Mye av det samme som en god voksenbok. Den må underholde, stimulere fantasien og følelsene – gjøre verden litt større. For meg er humor alltid viktig, også i bøker som handler om alvorlige tema.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi? Rumpeldunk, anyone? Må bli Harry Potter. Hvem kan si nei til tryllestav, collegeliv og en skjebne som utvalgt?