I går åpnet årets Kapittel-festival i Stavanger, Med Revolusjon som hovedtema.
Det handler om Revolusjon på årets Kapittel-festival i Stavanger. Det – og mye annet.
I går åpnet festivalen, som har eksistert siden 1995. Og det handler mye om forfulgte forfattere og ytringsfrihet på denne Kapittel-festivalen. Selv om den også er en breddefestival, med et stjernelag av forfattere på plass.
– Både festivalen og Stavanger har tradisjon for å sette fokus på forfulgte forfattere, og det fortsetter vi med, sier festivalsjef Espen Røsbak til BOK365.
Friby
Stavanger var Norges første friby for forfulgte forfattere, og i 2005 tok daværende Kapittel-sjef Helge Lunde initiativ til å etablere det som skulle hete ICORN, International Cities of Refuge Network.
Siden 2006 har ICORN og fribyene hjulpet omkring 150 forfulgte forfattere bort fra trusler og forfølgelse til en trygg havn i en friby, der de har kunnet fortsette å være en stemme for alle som har blitt fratatt retten til å ytre seg.
– Denne tradisjonen gir oss også en anledning til å tenke politisk. Det er en takknemlig tradisjon å ha i ryggen, sier festivalsjefen.
– Hva skiller ellers Kapittel fra andre store festivaler. Som Lillehammer for eksempel?
– Vi ligner nok mer og mer på Lillehammer-festivalen. Vi er etter hvert også blitt en stor breddefestival, som skal ta opp i seg litt av alt. Men vi ligger jo litt lenger vekk fra Oslo da. Og vi står nok også friere i programmeringen enn Lillehammer-festivalen.
Kiellandforelesningen
Rundt 12 500 besøkende er meldt i år, omtrent det samme som i fjor. 120-130 kunstnere deltar på tilsvarende antall arrangementer. Og ett av mange høydepunkt kommer i kveld, da Vigdis Hjorth holder sin Kiellandforelesning.
– Den årlige Kiellandforelesningen er blitt omdefinert fra å fokusere på Alexander Kiellands forfatterskap til og helle mer mot hans litteratursyn, sier Røsbak. – Nå skal den handle mer om det det som gjør litteratur viktig i samfunnet. I den sammenhengen er Vigdis Hjorth et utmerket valg.
Revolusjon med Hegge og Fløgstad
Ellers gleder festivalsjefen seg dobbeltforedrag av Per Egil Hegge og Kjartan Fløgstad med hovedfokus på revolusjonen i Russland 1917.
– Og så ser jeg frem til konsert med det slovenske bandet Laibach i kveld. De har også hatt konsert i Nord-Korea sammen med den norske kunstneren Morten Traavik, som også deltar i kveld. Det er en stor satsing litt utenom det vanlige, sier festvalsjefen.
Du kan lese hele programmet her