Rett i dass på Boklista

Thor Gotaas (Foto: Line Monrad Hansen)

Thor Gotaas «Norske utedoer» debuterer på Boklista. – Et tema de fleste har et forhold til, men likevel vet lite om, sier han selv.

– Jeg ønsket å skrive om utedoer fordi det er noe alle vet om, men få vet noe om. Det er ukjent kulturhistorie og rommer mye mer enn emnet tilsier: sosisologi, psykologi, hygiene, medisin, byggeskikk og så videre, forteller Thor Gotaas. Han er denne høsten aktuell med Norske utedoer (Gyldendal), som denne uken går inn på 11. plass på generell-Boklista.

Han har tidligere skrevet flere kulturhistoriske bøker, med fokus på den folkelige kulturen. Denne gangen løfter ham frem utedoene – noe de fleste nordmenn har et forhold til. Men det er mye de færreste vet om utedoer. Gotaas nevner i fleng:

– Navnet utedo kom etter andre verdenskrig, og ble vanlig i 1950-åra. Det måtte være en do inne før det het utedo eller utedass. Før het det do, dass, lokum, privat, avtrede, litlehuset, veslehuset, dridaren og så videre.

Dreit på Quisling – tittet på kongen

Gotaas belyser i boken utedoens sosialhistorie, kulturhistorie, psykologi og fremveksten det moderne Norge. Og tilbyr en forklaring på hvorfor det er vanlig med bilde av kongefamilien nettopp på utedoene:

– I 1930-åra tørket folk seg med ukeblader og aviser. På side tre i ukeblader sto det ofte bilde av konge og dronninga, og folk ønsket ikke å tørke seg med det. Derfor hang man kongen på veggen. Da krigen kom unnvek tyskere ofte utedoer, i redsel for smitte og dårlig hygiene. Derfor hang det ofte bilde av kongen der som et patriotisk symbol. Noen hadde bilde av Quisling i motsatt hensikt; de dreit på ham og så på kongen.

 

Listene er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.

Boklista for skjønnlitteratur – Uke 42 – 2019

 

Boklista for generell litteratur – Uke 42 – 2019

 

Boklista for pocket- og billigbøker – Uke 42 – 2019

 

E-boklista – Uke 42 – 2019