Ruller ut et stjernelag

Markedsdirektør Knut Gørvell

Cappelen Damms entusiastiske markedsdirektør, Knut Gørvell hadde fått tips fra Jan Kjærstad om å overraske alle ved ikke å karakterisere årets høstliste som «tidenes bokliste».

Nær hver tredje bok som selges i landet er fra Cappelen Damm. I går presenterte forlaget sine høstutgivelser for et fåtall frammøtte og uten forfattere. Presentasjonen ble imidlertid strømmet på nettet.

Hele presentasjonen kan du se her. Hele den omfattende høstkatalogen finner du her.

Etter å ha ønsket velkommen, ga Gørvell ordet til forlagssjef for barn og unge, Ragnfrid Trohaug.

Forlagssjef Ragnfrid Trohaug.

 

Barn og unge

Trohaug kalte sine utgivelser for ei skattekiste med hele 13 debutanter. Overskriften var likevel selvsagt Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds Bukkene Bruse drar til Syden. Den populære serien har allerede et opplag på svimlende 540 000. En annen bestselgende er Anne Fiske nå aktuell med boka Hvordan begynner man på skolen?

Forventninger knytter det seg også til Sondre Lerche som debuterer som barnebokforfatter med Snømannens jul, illustrert av Victoria Sandøy.

Av debutantene kunne ikke Trohaug fullrose nok, Gulraiz Sharifs Hør her’a – «et fyrverkeri av en roman» som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Boka passer både for ungdom og voksne.

Skjønnlitteratur – romaner

Forlagsdirektør Tine Kjær.

Direktør for skjønnlitteratur, Tine Kjær startet presentasjonen med å støtte Trohaugs ros av Gulraiz Sharif: – Boka er fantastisk!

Det er noe av et stjernelag Kjær har på lager i høst. Hør bare: Roy Jacobsen, Vigdis Hjorth, Tore Renberg, Ingvar Ambjørnsen, Lars Saabye Christensen og Erlend Loe. Bare for å ha nevnt noen. Krim, oversatt og lyrikk kommer i tillegg.

Først ute i høst er Vigdis Hjorth med Er mor død. I romanen graver Hjorth dypere i mor-datter-problematikken, og skriver ifølge Kjær, medrivende og dyptloddende om et tidløst tema.

Vi får ikke nok av Ingvar Ambjørnsens Elling. I september er det duket for Yoko Ono er en sjarlatan – en samling blogger og betraktninger, skrevet fra den lille kjellerleiligheten på Grefsen i perioden 2013-2020. Samme måned kommer Lars Saabye Christensen ut med bok basert på historien til sine besteforeldre: Min kinesiske farmor.

I oktober kommer Roy Jacobsen med fjerde tittel i romanserien om Barrøy: Bare en mor. Det er etterkrigstid og Ingrid er tilbake på Barrøy, men krigen kaster fortsatt lange skygger.

Lyrikk

Cappelen Damm har bygd seg opp til å bli landets klart ledende på lyrikk. Etter første halvår i år ble bestselgerlisten uavhengig av sjanger, toppet av Trygve Skaug. Neste måned gir han ut et utvalg av alle sine tidligere diktsamlinger, altså en slags «greatest hits». Hjemmekamp er tittelen.

Allerede denne måneden utkommer kraftfulle Knut Ødegård med Sirkusdirektøren.

Oktober byr på tre sterke navn. Lars Saabye Christensen byr på Oslo-dikt som lar byen synge: Byplanlegging. Håvard Rem er i høst ute med sin første samling på åtte år, Almanakk. Her har han skrevet ett dikt for hver dag i året fra 1. januar til 31. desember. Mange av dem er minnedikt om mennesker som har gått bort de siste årene. Gro Dahle har skrevet dikt om jula så det varmer, Gave er tittelen på boka.

Oversatt skjønnlitteratur

Av den rikholdige oversattlisten framholdt Tine Kjær Agota Kristofs romantrilogi (oversatt av Willy Flock). Den tredje løgnen, siste bok av de tre, kommer nå i august. Ken Follet har skrevet nok en historisk roman, Aftentid og morgengry (oversatt av Toril Hanssen), om England rett før første tusenårsskifte.

Krim

Karin Fossum er allerede ute med den kritikerroste og bestselgende Bakom synger døden. Neste måned er det klart for Gert Nygårdshaug med ny bok om Skarphedin Olsen som i Den tredje engelen har flyttet til Røros og blitt politisjef i byen.

Hans Olav Lahlum har vært produktiv. Denne måneden slippes Svanemordet, niende bok i serien om K2 og Patricia, mens vi må vente til oktober før vi får lese Oppdraget, en krim fra krigens dager.

Med dette overlot Trine Kjær scenen til Forlagssjef for sakprosa, Knut Ola Ulvestad.

Sakprosa

Ulvestad karakteriserte sin høstliste som formidabel, ikke mindre enn 42 bøker står for tur.

Forlagssjef Knut Ola Ulvestad.

Han innledet med omtale av Tore Rems første bind i biografien om Kong Olav. Den fremmede handler om tiden fram til krigen. Også Kong Harald får sin egen bok. Christian Borch har utforsket kongerollen og mannen som har fylt den de siste 30 år. Som om ikke dette var nok, i Kongens taler 1993- 2020 tar Bjørn Magnus Berge for seg og analyserer Haralds nyttårstaler i perioden.

Etter kongene trakk Ulvestad fram Sigmund Løvåsens etterlengtede biografi om folkekjære Kjell Aukrust. Denne kommer først i slutten av oktober.

BOK365-kollega Vidar Kvalshaug har skrevet Ari – Bohemen og bøkene, en ifølge Ulvestad, ærlig, men respektfull bok rundt vennskapet med forfatteren Ari Behn.

Ved starten av skoleåret og med fagfornyelsen av læremidler, bør Gaute Brochmanns De digitale prøvekaninene. Historien om hvorfor barnet mitt plutselig kom hjem med en iPad i skolesekken, være ytterst aktuell for mange. Boka er allerede i salg.

Hans Wilhelm Steinfeldt har skrevet Putin, en analyse av utviklingen til den russiske presidenten fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland høsten 1989 da muren falt. Nå har han styrt vårt naboland i 20 år. Når mistet Putin Vesten, og når var det Vesten mistet Putin?

Forlagssjefen presenterte videre en rekke bøker av selvhjelpskarakter, strikkebok, mat og quiz. Hele katalogen teller hele 248 sider, om du savner noen her.

Ulvestad avsluttet imidlertid med å trekke fram to viktige utgivelser. Atter en gang dukker ovennevnte Hans Olav Lahlum opp. Nå med boka Trump, Biden og slaget om USA – ei bok forlagssjefen karakteriserte som et tankevekkende innblikk i hvordan USA er blitt polarisert.

Helt til slutt var det tidligere statsminister Torbjørn Jagland sin tur. Han har skrevet sine politiske memoarer. Første bind, som utkommer i oktober, omhandler hans virke fram til 2002 da han gikk av som leder av Arbeiderpartiet.