Rå italiener og stillferdig poesi

FEM FAVORITTER: Kortformater for den erfarne poeten Terje Dragseth. Foto: Ann-Julia Granberg

Poeten Terje Dragseth velger helst i korte formater når han plukker ut fem favoritttbøker.

Terje Dragseth er en Kristiansands-basert forfatter, filmmaker og regissør som har utgitt 18-19 diktsamlinger siden debuten med en dikt- og tekstsamling i 1980. Hans siste bok er Drømmeboka: En okkult dagbok (Cappelen Damm, 2018). Her er hans fem favorittbøker:

Knakketiknakk, Korte fortellinger fra Japan 1895-2012

– En reise gjennom Japans litterære historie med fortellinger som går hinsides realismen og ditto inn i realisme så det knaker i beina. Dystopisk sci-fi, fabler, Hiroshima, og hva som er mulig innenfor novellesjangeren.

Italo Calvino: Stien med edderkoppene

– Italo Calvinos første roman i den neo-realistiske stil vi kjenner fra italiensk film. Fortellingen om den ensomme, rappkjeftede Pin som havner inn i krigssonene under de siste måneder av andre verdenskrig. Gripende og rått.

Robert Musil: Tre kvinner

– Musil er en av de største prosaforfattere i Europa. Hver setning i disse tre novelllene er skrivekunst.

Anne-Lise Marstrand Jørgensen: Dronningen av Saba & Kong Salomon

– Danske Marstrand Jørgensens forfatterskap vokser som et av de største i Norden. Hennes humanistiske historiske fortellinger er mesterlige og page turner av beste sort. Og lærerike kunnskapsrike.

Sonja Nyegaard: Mørket er et mirakel

– Norsk diktsamling av en av de mer stillferdige poeter her til lands. «Jeg drømte i natt/at ordstillingen var fornyet».