LUKE 12: Da hun var liten fikk hun verdens beste julegave, nemlig en sparkstøtte. Nå er Marta Breen fornøyd så lenge hun får blåmuggost på pepperkakene og Prøysen på øret.
Marta Breen er sakprosaforfatter, journalist og en av Norges mest markante feminister. Hun har skrevet en rekke bøker, deriblant bestselgerne 60 damer du skulle ha møtt og Kvinner i kamp, som hun har gitt ut i samarbeid med Jenny Jordahl. Kvinner i kamp ble også en internasjonal storselger og er utgitt i 27 land. Vi tok en prat med Marta om juleforberedelser, livets beste julegave og feministen Alf Prøysen.
– Hvor tilbringer du jula i år, Marta?
Jeg feirer jul hjemme på Manglerud. Slik har det vært i en årrekke: Jeg lager ribbe til storfamilien.
– Det blir ikke jul uten …. hva?
Avslappende førjulskvelder med tv-serier, pepperkaker med Stilton-ost og masse stearinlys. Jeg pleier å begynne ferien et par uker før jul.
– Skrivefri i jula – eller jobber du med et manus?
Jeg skriver sjelden i jula, men har alltid et prosjekt på gang. Det beste er hvis man får muligheten til å gjøre et par timers hygge-research hver dag.
– Hvilken bok har vært årets store leseopplevelse for deg?
I sommer hygget jeg meg stort med boka Et åbent øyeblik av danske Pernille Ipsen, som handlet om hvordan det var å vokse opp i et lesbisk kollektiv med syv ”mødre” på 1970-tallet.
– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?
Det blir nok Steffen Kvernelands Brillegeit, Liv Strømqvists Inne i speilsalen og selvfølgelig min egen Patriarkatet faller som kom på vårparten.
– Hvilken bok, som har betydd ekstra mye for deg gjennom livet, vil du gjerne anbefale andre å lese?
Da må jeg nesten si Maus av Art Spigelman, boka som fikk meg til å satse på tegneseriemediet i bokform.
– Hva er den beste julegaven du noensinne har fått?
Jeg tror jeg må si sparkstøttingen jeg fikk som 10-åring. Det var godt sparkeføre i Larvik på 1980-tallet, så den var hyppig i bruk.
– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2022?
Bokloven, kanskje? Det skjer også mye rundt forfatterforeningene for tida, og jeg tror det kan komme endringer her, både i inntakspolitikken og når det gjelder forfatternes forventninger og krav.
– Hvis du bare kunne velge én: Prøysen, Sissel, Donald, Sølvguttene eller Askepott?
Alf Prøysen. Jeg deltok i en forfattersamtale på Prøysenhuset for noen år siden, om hans kvinnesyn, og fant ut at han var litt av en feminist, i grunnen.