Prøver forfatterhatten

Inger Rødseth

DAGENS SOMMERGJEST: Redaktør i Pitch forlag Inger Rødseth, prøver å ta ferie, selv om forfatterne ikke gjør det. Og snart er hun en av dem.

Inger Rødseth er født 1979, har en mastergrad i litteraturvitenskap fra UiO, har gått på forfatterstudiet i Bø, jobbet en årrekke i Schibsted Forlag, var en snartur innom Vigmostad & Bjørke/Bladkompaniet og DNT Oslo & Omegn før hun begynte i Pitch Forlag i 2017. Der er hun redaktør og printeransvarlig i Pitch Forlag, hvor hun jobber med blant andre Katrine Wessel-Aas, Kirsti Torhaug og Bjørn Olav Jahr. Ellers bor hun i Ås, har to barn, en katt og en whippet – og beskriver seg selv som en ivrig, men middelmådig mosjonistløper.

Hvor tilbringer du ferien?

– I år skal vi en tur til England – London og sørvestkysten, og så skal vi kombinere fjell- og badeliv på Hovden.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Morgenjoggetur med påfølgende sjøbad, hengekøye og bok på terrassen, familietid, mer bading og et opphold over 1000 meter.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Høst av Ali Smith. Det er den mest originale romanen jeg har lest på lenge. Jeg leser som regel flere bøker samtidig og har etter hvert mange bokbunker rundt omkring i huset og på mobilen. De som ligger øverst er Vinter (Ali Smith), Natriumklorid (Jussi Adler-Olsen), Yrke forfatter (Murakami) og Lefèvres En aksjespekulants erindringer.

– Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

– Å finne gode titler er fryktelig vanskelig, synes jeg, men som arbeidstittel: «Drømmen om småbruk i New York: et helt alminnelig liv» eller «Ja takk, begge deler».

– Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

– Helst automatisk fraværsmelding – konsentrasjonsevnen blir dårlig av å være pålogget hele tiden, og jeg tror vi har godt av å koble helt av iblant. Samtidig er det vanskelig å la være og forfatterne har jo ikke sommerferie.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Nypoteter, en god, enkel salat og sommerkoteletter, iskald Cola og jordbær til dessert.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Gjengen fra Pitch er alltid gøy! Ellers ville det blitt spleiselag med Jürgen Klopp, Jann Post, Emma Tryti, Olaug Nilssen, Tønes, Henriette Steenstrup og Shankar Vedantam. Da kunne vi diskutert alt mellom himmel og jord – og spist waldorfsalat.

– Ditt beste ferieminne?

– Seilferiene i Danmark med besteforeldrene mine – dovne dager på havet, stekt ål og eviglange sykkelturer med morfar. Vi rotet oss alltid bort.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Marianne Zaitzow i Affair som har lagd to av høstens flotte omslag for oss: Jul i Nyhavn (årets juleroman og første samtidsroman av Katrine Wessel-Aas) og Fornuftens skjøre grense (årets debutroman, etter min mening, av Kirsti Eline Torhaug). For øvrig fortjener alle designerne våre blomster.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Nå gjør jo Anette Trettebergstuen allerede en god jobb og en veldig mye bedre jobb enn jeg ville gjort. Det til side: Jeg ville styrket innkjøpsordningen for sakprosa. Altfor mange gode og viktige bøker blir ikke kjøpt inn.

– Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

– «Ny normalkontrakt i havn – og alle jubler!» Det er utopisk, så da håper jeg på: «Pitch topper bestselgerlistene» – det er realistisk. Vi har en fantastisk høstliste.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? (Og hva ville du ha svart?)

– Hvorfor har du delvis permisjon fra redaktørjobben i år? For å prøve forfatterhatten. Det er både en gammel drøm og utrolig nyttig for redaktøren. Man lærer mye av å sitte på begge sider av bordet. Det gjelder vel generelt i livet. Tittelen, spør du? Børs og katedral. Vi jobber jo i landets morsomste bransje!