Prestisjepris til Torseter

Øyvind Torseter (Foto: Lars Aurtande)

Øyvind Torseter er tildelt Deutscher Jugendliteraturpreis 2018 for "Mulegutten".

I går kveld ble Deutscher Jugendliteraturpreis for 2018 delt ut under bokmessen i Frankfurt, og det var den norske illustratøren og forfatteren Øyvind Torseter som stakk av med prisen for bildeboken Mulegutten (Cappelen Damm).

Boken ble opprinnelig utgitt i 2015, og Torseter ble samme år tildelt Kritikerprisen. Boken er, som andre av Torseters bøker, solgt til en rekke land.

En stolt prisvinner, Øyvind Torseter, nr. to fra venstre. (Foto: Silje Mella)

Torseter har tidligere mottatt flere store priser, både i Norge og internasjonalt. Faktisk inneholder premieskapet hans over 40 utmerkelser. For sine egne bøker, Avstikkere (2007), mottok han barnebøkenes gjeveste pris: BolognaRagazzi Award, og for Hullet (2012) ble han belønnet med den prestisjefylte franske Prix Jeune Alber og utmerkelsen Årets vakreste bok.

Torseter har også illustrert Håkon Øverås sine populære barnebøker, Brune, Svartle og Blåse, og i2014 mottok de Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for bildeboken Brune.

Et moderne eventyr

Mulegutten har figurert i flere av Torseters bøker, som Hullet (2012) og Koblinger (2013). Mulegutten fra 2015 blir av forlaget beskrevet som «en episk Askeladden-historie med moderne vri».

Utgangspunktet for fortellingen er eventyret om Risen som ikke hadde noe hjerte på seg fra Asbjørnsen og MoeKongen sender av gårde seks av sine syv sønner for å finne seg passende prinsesser. Men sønnene kommer ikke tilbake og Mulegutten drar ut for å finne dem. Han oppdager at trollet har gjort brødrene og brudene deres om til stein. Med gode hjelperes hjelp kommer Mulegutten seg inn i fjellet, der han befrir en tøff og handlekraftig prinsesse fra trollet.

Karakteren Mulegutten har dukket opp igjen i Mulysses (2017) og Altmuligmannen, som lanseres nå i høst.

Deutscher Jugendliteraturpreis

Deutscher Jugendliteraturpreis er en av verdens mest prestisjefylte litteraturpriser. Prisen gis «for fremragende barne- og ungdomslitteratur». Den omfatter tyskspråklige og oversatte bøker, og kan gis til både forfattere og illustratører. Prisen ble etablert i 1956 av den vest-tyske stat, og deles årlig ut under den internasjonale bokmessen i Frankfurt.