Pengedryss til Norges beste bibliotek

En ny pris skal gi en halv million kroner til Norges beste bibliotek. –Målet er å skape blest om bibliotekenes betydning, sier Kjartan Vevle (bildet).

Biblioteksentralens formidlingspris er en nyopprettet pris på 500.000 kroner og skal gå til et fremragende formidlingstiltak gjennomført i regi av et skole- eller folkebibliotek. Det er norske forfattere og oversettere som nominerer og står for kåringen.

–Målet er å skape blest om bibliotekenes betydning for bøker og lesing gjennom å synliggjøre noen av suksesstiltakene, sier Kjartan Vevle, bibliotekfaglig direktør i Biblioteksentralen.

 

–Imponerende innsats

–Skole- og folkebibliotek gjør en imponerende og umistelig innsats for å utvikle en allsidig og mangfoldig litterær offentlighet i Norge og betyr mye for svært mange mennesker. Biblioteksentralen ønsker i samarbeid med forfatter- og oversetterforeningene å hedre denne innsatsen og har opprettet en ny pris for fremragende formidling i bibliotek, sier Vevle.

Prisen er planlagt delt ut annethvert år. Første gang blir under Det 75. norske bibliotekmøte i Tromsø i mars 2016.

 

Bredt samarbeid

Prisen er etablert og finansiert av Biblioteksentralen og utviklet i samarbeid med Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), Den norske Forfatterforening (DnF), Norsk oversetterforening (NO) og Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening (NFF). Biblioteksentralen og forfatter- og oversetterforeningene ønsker med denne prisen å hedre bibliotekenes betydning for en allsidig litterær offentlighet i Norge og som garantist for tilgjengeliggjøring og formidling av alle typer litteratur til alle typer lesere.

Det er medlemmer i de fire foreningene som har rett til å nominere til prisen, og det kan nomineres fram til 27. november. En jury utpekt av foreningene velger en vinner blant nominasjonene. I juryen sitter Åshild Eidem (NFF), Heidi Marie Kriznik (DnF), Bjørn F. Rørvik (NBU) og Tommy Watz (NO).