PEN saksøker Trump

Donald Trump (Foto: Offical White House Portrait)

PEN America har sett seg lei på presidentens "gjengjeldelsesaksjoner".

Skribentorganisasjonen og ytringsfrihetsorganisasjonen PEN America har levert inn søksmål i en føderal domstol i New York hvor de ønsker å stoppe president Trump fra å bruke regjeringsapparatet til gjengjeldelse eller å true med represalier mot journalister og medier for dekning han misliker. Det melder Publishers Weekly.

«Fiender av folket»

I et åpent brev skriver PEN-president Jennifer Egan og direktør Suzanne Nossel at Trump-administrasjonens handlinger, blant annet krav om at enkelte journalister skal bli sparket, og det å stemple media som «fiender av det amerikanske folket», har skapt «et miljø av hat mot media der journalister har blitt utsatt for livsfare, hvor journalister har måttet ha med livvakter når de skal dekke politiske møter, og også har blitt utsatt for angrep i sine egne redaksjonslokaler. Presidenten har også truet forlag og forfattere som har publisert kritiske bøker.  PEN frykter at mens forlag og mediehus er mer i stand til å motstå denne type angrep, vil kanskje enkeltskribenter tenke seg om to ganger før de publiserer noe som bringer dem på kant med Det hvite hus.

KRITISK: Jennifer Egan (foto: Pieter M. van Hatten)

Kritikkverdige forhold

Blant eksemplene PEN trekker frem som kritikkverdige er Trumps bruk av Justisdepartementet for å forhindre fusjonen mellom CNNs morselskap Time Warner og AT & T, på grunn av en CNN-dekning som ifølge presidenten var fiendtlig, eller heving av prisen for posttjenester for Amazon, etter som grunnlegger og toppsjef Jeff Bezos også eier Trump-kritiske The Washington Post. Dessuten trekker man frem at presidenten forsøker å hindre enkelte mediers tilgang til Det hvite hus, og truer med å trekke tilbake lisenser som kreves for å drive kringkasting.

PEN America håper en domstol vil erklære disse og lignende handlinger for å være ulovlige, og at man dermed vil beskytte journalister og forfattere mot presidentens gjengjeldelsesaksjoner.

 

(Foto: Det hvite hus)