Påskens STORE krimquiz

Lisbeth Salander (Foto: Filmweb)

Her er en god porsjon kriminelle påskenøtter å knekke.

Ved inngangen til de røde dagene serverer vi påskens store krim-quiz. Denne kan dere teste dere på – enten dere tilbringer påsken hjemme i egen stue, på hytta, eller har bypåske på café eller i en egnet park.

Quizen ble snekret av Fredrik Wandrup og Anne Gaathaug til Krimfestivalen i år, men vi har måttet gjøre noen små tilpasninger på et par av oppgavene som opprinnelig var knyttet til lydspor.

Totalt kan du score 64 poeng. Vinnerlaget på Krimfestivalen – bestående av blant andre Knut Nærum og Jørn Lier Horst – landet på 55 poeng.

Hvor lander du?

 

Her er oppgavene (svarene og tilhørende poengberegning finner du nederst i saken):

1)  Vi er ute etter en amerikansk film fra 1983 basert på romanen med samme navn, skrevet av Armitage Trail i 1929. Filmen ble Michelle Pfeiffers gjennombrudd, men hun er definitivt ikke den skuespilleren du husker best fra filmen.

2) Chris Tvedt er ute med romanen Den som forvolder en annens død, der advokaten Mikael Brenne gjør comeback. Tvedt har også skrevet tre bøker om en politimann. Hva heter han?

3) Han har skrevet tre bøker med Rino Gulliksen og Leo Vangen i hovedrollene: Den norske pasienten, Brødrene Vega og Menn som hater ulver. Hvem?

4) Hvor godt kjenner du krimromanheltene? a) Ved hvilken restaurant er Harry Hole stamgjest? b) Hva jobbet Varg Veum som før han ble privatdetektiv? c) I hvilken by jobber Wilma Lind?

5) Bøkene om Kurt Wallander er filmatisert både i Sverige og i England. På svensk er det flere skuespillere som har spilt Kurt, på engelsk er det én. Hva heter de to svenske skuespillerne som spilte Kurt i henholdsvis SVTs seks serier som startet i 1995 og Yellow Birds serier som startet i 2005? Og hva heter den britiske skuespilleren som spilte Kurt i BBCs versjon?

6) Den norske forfatteren Jorun Thørring skriver bøker om to etterforskere. Hva heter de?

7) Menn som hater kvinner av Stieg Larsson er filmatisert både på svensk og amerikansk. Hva heter de to skuespillerne som spiller Mikael Blomkvist?

8) Hvem spiller Sherlock Holmes og hvem spiller Watson i den nyeste BBC-serien om dette klassiske paret?

9) Hvor godt kjenner du krimromanheltene? a) Hva slags yrke har Kajsa Coren? b) Hvilken skuespiller spiller Cato Isaksen i filmatiseringen av bøkene om ham?

10) Hva heter den kvinnelige deltakeren i trioen som utgjør Avdeling Q i Jussi Adler Olsens romaner? Vi vil ha for- og etternavn.

11) I filmatiseringen av Avdeling Q-romanene spille Nikolaj Lie Kaas hovedrollen som Carl Mørk. Hvem spiller morderen i den nyeste “Flaskepost fra P”?

12) Her får du initialene til en boktittel og forfatter. Hvilken bok, og hvilken forfatter?M.P.O. av A.C. fra 1934. Første gang utgitt på originalspråket i 1934.

13) Den svenske forfatteren Anders de la Motte er aktuell på norsk. Også hans debutroman fra 2010 ble oversatt til norsk, uten at den vakte så stor oppsikt. Den var første roman i en trilogi. Hva het boka?

14) Bokstavrot i Rivertonklubben. Dere får stikkord og opplysninger samt et salig rot av bokstaver. Vedkommende vant Rivertonprisen for beste norske kriminalroman i 2009. Stokk bokstavene riktig og du får forfatterens etternavn og tittelen på boka:

gleaden: fceiulrs emuvlainge

15) Hva mottar den årlige vinneren av Riverton-prisen: En forgylt kule, en gyllen revolver eller en gyllen pistol?

16) Hvem skriver kriminalromaner om detektiven Bernie Günther?

17) John Le Carre har nettopp utgitt sin selvbiografi. Hva heter boka?

18) Årets festivalforfatter, Jørn Lier Horst, har stor suksess også med sine barnebøker. Serien som henvender seg til 9-13-åringene kalles Clue-serien. Hva står bokstavene i Clue for?

19) Hva heter boka som fikk Gullkulen under åpningen av årets Krimfestival? Og forfatteren?

20) I likhet med oppgave 12 gir vi deg initialene til en boktittel og en forfatter: D.L.S. av R.C. fra 1939. Det er snakk om en oversatt bok, og initialene er fra den norske oversettelsen.

21) I hvilke TV-serier møter du følgende skikkelser: a) Debra Morgan og sgt. Angel Batista b) Rust Cohle og Rat Velcoro c) Aksel Borgen og Eva Hansteen d) John Watson og Jim Moriarty

22) Anne Holt har skrevet to kriminalromaner med engelsk tittel. Hva heter disse?

23) Den svenske forfatteren Sara Stridsberg har skrevet en roman som heter Beckomberga, i sin tid kjent som Europas største mentalsykehus. Dette stedet er også sentralt i en fersk roman av en svensk kriminalforfatter, til stede på festivalen. Hva heter hun?

24) Hva er navnet på forfatteren av Frøken Detektiv-bøkene?

25) Bokstavrot i Rivertonklubben. Dere får stikkord og opplysninger samt et salig rot av bokstaver. Vedkommende vant Rivertonprisen for beste norske kriminalroman i 2014. Stokk bokstavene riktig, og du får forfatterens etternavn og tittelen på boka:

Sofsmu: eeeedhivlltsn

26) Pierre Lemaitre er kjent for en trilogi som alle har kvinnenavn som titler i de norske utgavene. De heter Alex, Camille og Irene. Hvilken er den rette kronologiske rekkefølgen?

27) Hvor godt kjenner du krimromanheltene? a) Hva heter datteren til William Wisting? b) I hvilket område av landet jobber Rino Carlsen? c) Hva slags yrke har Bjørn Beltø?

28) a) Hva heter TV-serien bygd på kokakinkongen Pablo Escobars liv og karriere? b) Hvem spiller hovedrollen? c) Hvem spiller narkokongen i spillefilmen «Escobar: Paradise Lost»?

29) Død eller levende? Hvem av disse er døde og hvem er fremdeles blant oss? a) Inspektør Morse-forfatter Colin Dexter b) Inspektør Wexford-forfatter Ruth Rendell c) Action-forfatter Tom Clancy d) Hendelser ved vann-forfatter Kerstin Ekman e) Inspektør Dalgliesh-forfatter P.D. James f) Martin Beck-forfatter Maj Sjöwall g) Knut Gribb-forfatter og kjent for romanen Snuff Jan H. Jensen h) Sjakalen-forfatter Frederick Forsyth i) Heit Juice-forfatter Kolbjørn Hauge j) Dansk veteran Anders Bodelsen

30) Om fjorårets nobelprisvinner Bob Dylan. a) Dylans “The Lonesome Death of Hattie Carroll” fra 1964 skildrer et drap. Hvilket album er låten hentet fra? b) Hva har skikkelsen Shabtai Zisel ben Avraham med Dylan å gjøre?

 

 

 

Svar:

1) Scarface (1 poeng)

2) Edvard Matre (1 poeng)

3) Lars Lenth (1 poeng)

4 a) Harry Hole vanker på Schröders i Oslo. b) Han var sosionom og jobbet i barnevernet i Bergen, i Gunnar Staalesens krimromaner. c) Wilma Lind jobber i Oslo. Hun er leder i avsnittet for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt i Hanne Kristin Rohdes krimromaner. (1 poeng for hver = 3 poeng)

5) Rolf Lassgård, Krister Henriksson og Kenneth Branagh (1 poeng for hver = 3 poeng)

6 a) Orla Os b) Aslak Eira (1 poeng for hver = 2 poeng)

7) Michael Nyqvist og Daniel Craig (1 poeng for hver = 2 poeng)

8 a) Benedict Cumberbatch b) Martin Freeman (1 poeng for hver = 2 poeng)

9 a) Kajsa Coren er TV-journalist i Trude Teiges krimromaner b) Reidar Sørensen spiller Cato Isaksen i TV-serien basert på Unni Lindells krimromaner (1 poeng for hver = 2 poeng)

10) Rose Knudsen (1 poeng)

11) Paal Sverre Hagen (1 poeng)

12) Mordet på Orientekspressen av Agatha Christie (1 poeng for tittel + 1 poeng for forfatter = 2 poeng)

13) GEIM. Oppfølgerne het Buzz og Bubble (1 poeng for GEIM)

14) Forfatteren er Egeland, og bokens tittel er Lucifers Evangelium (1 poeng for forfatter + 1 poeng for tittel = 2 poeng)

15) Den gylne revolver (1 poeng)

16) Philip Kerr (1 poeng)

17) Duenes tunnel (1 poeng)

18) Cecilia, Leo, Une og Egon (1 poeng for hver = 4 poeng)

19) Etter styrten av Michel Bussi (1 poeng for tittel + 1 poeng for forfatter = 2 poeng)

20) Den lange søvnen av Raymond Chandler (1 poeng for tittel + 1 poeng for forfatter = 2 poeng)

21 a) Dexter b) True Detective c) Frikjent d) Sherlock (1 poeng for hver = 4 poeng)

22) Sudden Death fra 2014 (sammen med broren Even) og Offline fra 2015 (1 poeng for hver = 2 poeng)

23) Tove Alsterdal (1 poeng)

24) Carolyn Keene (1 poeng)

25) Forfatteren er (Karin) Fossum og bokas tittel er Helvetesilden (1 poeng for hver = 2 poeng)

26) Irene, Alex, Camille (1 poeng for riktig rekkefølge)

27 a) Line, i Jørn Lier Horsts krimromaner b) Politietterforsker Rino Karlsen i Frode Granhus’ krimromaner jobber i Bodø og Reine i Lofoten – altså Nordland. Vi godtar både Bodø, Reine, Lofoten og Nordland som korrekte svar. c) Bjørn Beltø er arkeolog i Tom Egelands romaner (1 poeng for hver = 3 poeng)

28 a) Narcos b) Wagner Moura C) Benicio Del Toro (1 poeng for hver = 3 poeng)

29 a) Død b) Død c) Død d) Lever e) Død f) Lever g) Død h) Lever i) Død j) Lever (1 poeng for hver = 10 poeng)

30 a) “The Times They Are A-Changing” b) Det er Bob Dylans/Robert Allen Zimmermans jødiske navn. (1 poeng for hver = 2 poeng)