Påske med William og Sherlock

Jørn Lier Horst og Sir Arthur Conan Doyle (bildet) er to av flere forfattere som bidrar med årets påskekrim på TV og radio.

Helt siden 1980-tallet har påskekrimmen vært en selvsagt gjest i de norske stuer og hytter løpet av påskekveldene. Årets påskekrim er en god blanding av klassikere og litt mer moderne spenningsserier. Og: Ja, det blir Poirot også denne påsken.  

Krim-påsken starter allerede i dag på NRK med «Prey». Politimannen Marcus Farrow blir tiltalt for drapet på sin kone og barn. Alle bevis peker mot ham, og Farrow må kjempe en bitter kamp for å hevde sin uskyldighet.

Onsdag (1. april) starter påskekrimmen på TV2 med den britiske serien «The Guilty». Vi følger etterforsker Maggie Brand mens hun etterforsker en gammel forsvinningssak, hvor en fem år gammel gutt ble borte. Barnet ble aldri funnet, men nå fem år senere dukker fem barnelik opp utenfor guttens barndomshjem.

 

Dyredrap og usømmelige brev

De mer klassiske periodedramaene står også i kø denne påsken. Påskekrim nummer to på NRK er «Arthur og George». Året er 1906, og Sherlock Holmes’ skaper Sir Arthur Conan Doyle er grepet av en deprimerende skrivesperre. Doyle blir dratt ut av sorgen for å etterforske et justismord. Advokaten George Edali er fengslet, og tiltalene inkluderer blant annet dyredrap og flere usømmelige brev. George trenger Arthurs hjelp for å renvaske sitt navn. Serien starter onsdag 1. april.

 

ConanDOyle

 

Ingen påske uten

Den siste påskekrimmen på NRK i 2015 er et uhyggelig gjensyn med «Kriminalbetjent Foyle». Denne påsken etterforsker Foyle et drap på en universitetsprofessor. Drapet blir raskt knyttet til Nürnbergsprosessene, og Doyle befinner seg snart i en mørk korrupt underverden. Serien starter langfredag.

HerculePoirot

David Suchet som Hercules Poirot.

 

Men fortvil ikke – det er muligheter for å se Poirot og Miss Marple også denne påsken. FOX sender en 48-timers Poirot-maraton fra påskeaften til 1.påskedag, og en tilsvarende maraton med Miss Marple, skjærtorsdag og hele langfredag.

 

Radio-krim

Årets påskekrim fra Radioteateret er basert på den kritikerroste romanen Jakthundene av Jørn Lier Horst. William Wisting suspenderes fra politiet og blir etterforsket for å ha fabrikkert bevis i en 17 år gammel drapssak på unge Cecilia Linde. Men når en ny ung kvinne forsvinner, går Wisting fra å være byttet til igjen å jakte på rettferdigheten. I hovedrollene finner vi Ingar Helge Gimle og Janne Heltberg. Serien starter i dag klokken 17.30 på P1.

 

Gyldendal_Horst_Jakthundene_omslag_ny_2
 Omslagsutstnitt fra Jakthundene (Gyldendal Norsk Forlag).

 

… og så har vi strømmetjenestene

Dersom ingenting på TV eller radio frister denne påsken, kan vi også slå et slag for de mange gode seriene som befinner seg på de mange strømmetjenestene. På Netflix ligger blant annet «Poirot», «Sherlock» og «Broadchurch».

 

Sherlock

På Netflix: «Sherlock».

 

«True detective» finner du på HBO Nordic, mens «Inspektør Morse» er å finne på Filmnet. På NRK Nett-TV befinner det seg også mange gode alternativer. «Rød snø», «Aksjemordet» og «Taxi» er et knippe norske serier kan bidra til en kriminelt god stemning denne påsken.