"Grensen" og "Snillionen" er blant de mange bøkene i Eldrid Johansens påskeegg i år.
Eldrid Johansen tilbringer påsken på familiegården på Nakkerud ved Tyrifjorden.
– Der er himmelen høy, fjorden og naturen nær, og både barna og vi voksne elsker å være der. På «landet», som vi kaller det, har vi hatt alt fra snøfulle påsker, til ordentlige varme vårpåsker. Denne gangen håper jeg veldig på det siste.
Det skorter ikke på leseambisjonene denne påsken:
– Jeg har tenkt å ta med meg flere bøker. Det gjør mannen min også. I tillegg har vi fulle bokhyller dit vi drar. Vi er mange i familien som elsker å lese, så da blir det heldigvis sånn. Disse bøkene står på pakklista: Grensen av Erika Fatland, Snillionenen av Arnfinn Kolerud, Alice svømmer ikke av Torunn Lian, Hjertet er en knyttneve av Ingrid Ovedie Volden, Hysj av Magnhild Winsnes, Tung tids tale av Olaug Nilssen og Penelope er syk av Ole Robert Sunde. Men det spørs vel om jeg kommer gjennom alle, erkjenner Eldrid Johansen.
Stille, grytidlige morgener
– Blir det skrivepåske for deg?
– Jeg håper alltid å få lagt inn skrivetid. Helst litt hver dag, også i påsken. Som vanlig jobber jeg med flere manus samtidig. Blant annet både et felles prosjekt med mannen min Steffen Sørum, og ikke minst oppfølgeren til Faraos forbannelse, arkeologimysteriet mitt som fikk mye oppmerksomhet da den kom ved påsketider i fjor, sier Eldrid, og legger til: – Jeg håper på stille, grytidlige morgener der jeg kan hvile blikket på fjorden og skrive noen sider før familien våkner. I tillegg satser jeg på noen kreative kveldsøkter når ungene er lagt sammen med mannen min.
Hun røper at hennes neste bøker lansers i mai. Det er to små spenningshistorier: Jenta og Flaks som er utgitt i Bokbussen Spenning, en samling småbøker designet for leseopplæring i skolen, utgitt av GAN Aschehoug.
– Denne historien varmer
– Hvilken var den siste virkelig gode boken du leste?
– På samme måte som at jeg alltid skriver på flere manus samtidig, har jeg alltid en stabel med bøker som jeg holder på med. Det går mye i barne- og ungdomsbøker for min del, både fordi jeg må holde meg oppdatert om hva som finnes, og fordi jeg har små jeg leser høyt for. I tillegg har jeg lest en del fagbøker knyttet til et prosjekt jeg driver research på, sier Eldrid Johansen.
– Hvis jeg skal velge bare én god bok jeg veldig nylig har lest, tror jeg faktisk det blir en billedbok: Hannemone og Hulda av Jenny Jordal. Jenny Jordal har en utrolig kul strek, og denne historien varmer: Alle skal få være den de er. Mangfoldet er det som er så fint både med huldre og havfruer. Et budskap alle bør ta med seg inn i påsken!
(foto: Nils Johansen / Mangschou forlag)