På leting etter noe vedvarende

- I dagens sekulære samfunn sliter vi med å finne svar og prinsipper, det være seg moralske eller åndelige, sier ukens debutant Bendik Sandnes Vada.

 

Debutant: Bendik Sandnes Vada (21)

Aktuell med: Vak på Forlaget Oktober

Boka handler om en ung mann som forlater en hytte på fjellet, der han har bodd sammen med en kvinne. Han går, ser og er på leting etter noe bestemt, noe vedvarende, noe som kan nærme seg en gud.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Fordi jeg merker at i dagens sekulære samfunn så sliter vi med å finne svar og prinsipper, det være seg moralske eller åndelige, så vi tillegger det vi kan si med størst overbevisning er «sant», naturen, denne meningsfylden som vi tidligere tilla guder. Og naturen gir sjeldent fra seg svar.

 

Når skjønte du at du skulle bli forfatter?

Det er jeg veldig usikker på, det var kanskje under det første skrivekurset i Trondheim jeg var på, hvor det åpnet seg noen nye dører inn i skrivinga mi. Det ga mening på en helt annen måte.

 

Sist leste bok:

Jeg leste nettopp Albert Camus’ Den fremmede for andre gang, etter å ha lest essayet Myten om Sisyfos av samme forfatter. Jeg fikk en litt annen opplevelse enn første gang, den forsterket den ubehagelige man får av å lese fra et apatisk, moralløst perspektiv.

 

Er du selv i gang med den vanskelige andreboken?

Jeg skriver forskjellige ting hele tiden, så får jeg se hva det blir utav det etter hvert.

 

Hva frykter du mest? Skrivesperre eller bokanmeldere?

Bokanmeldere med skrivesperre – DET må være jævlig det.

 

En kulturopplevelse som forandret livet ditt?

Jeg kan ikke huske en eksakt opplevelse, det kan kanskje være ei bok en av mine foreldre leste til meg som barn. Jeg møtte den syriske poeten Adonis nå i mars, det var enormt. Også skal jeg på min første Nick Cave-konsert til høsten, jeg får satse på at den kan åpne noe nytt for meg.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Jeg tror det må bli Lydia Erneman i Rune Christiansens roman Ensomheten i Lydia Ernemans liv, fordi hun gir meg håp.

 

Hvem er den mest lovende forfatterstemmen under 35 i dag – norsk eller utenlandsk?

Det har jeg virkelig ikke lest eller forstått nok til å si, men jeg synes den amerikanske poeten Ariana Reines er flink. Og Erlend Nødtvedt er god. Og danske Morten Chemntiz. Og folk rundt omkring på skriveskolene er gode. Det er mange flinke folk!

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? ….

Som oftest kolera, men noen ganger kan det være greit, så det må bli Coolera, eller Kulera, eller et annet idiotisk ordspill.

 

Favoritt-hangout på nettet?

Hjemmesidene til CERN, https://home.cern/ , fordi det er SÅ mye fett som skjer på den fronten. Og https://www.poetryfoundation.org/. Og Google Earth.

 

På bar med Agnes Ravatn eller middag med Lars Petter Sveen?

Jeg har hverken møtt eller lest noen av dem, men jeg har møtt ei katt som heter Agnes Ravatn, og jeg liker katter, så da må det bli på bar med Agnes Ravatn.

 

(Foto: Finn Ståle Felberg)