– Markedet skriker etter gode sakprosabøker for barn og unge, sier Anniken Bjørnes. Hun har vært med på å velge ut etterkrigstidens viktigste norske sakprosa for barn og unge, og er gjest i Faktasjekken på NRK P2 lørdag 8. juli.
Lørdag 24. juni gikk startskuddet for programserien Faktasjekken – jakten på Norges beste sakprosa på NRK P2. Deltakere i ti ulike panel skal sammen med programleder Hans Olav Brenner i 10 sendinger gjennom sommeren snakke om sakprosaen betydning etter 2. verdenskrig.
Lørdag 8. juli er temaet sakprosa for barn og unge. Panelet som har valgt ut 25 titler som NFFs 5500 medlemmer har stemt over, har bestått av Hilde Slaatto fra Foreningen !les, forfatter og kritiker Gro Jørstad Nilsen og Anniken Bjørnes, bibliotekar ved Steinkjer videregående skole. Hvem som får mest stemmer blir gjort kjent i programmet.
– Hvilke av de nominerte bøkene har du selv et sterkt forhold til, fra din tid som barn og ungdom i Steinkjer?
– Det er uten tvil Kroppen! Sammen med tv-serien kan jeg med hånden på hjertet si at dette var det som dannet hele grunnlaget for min opplæring om og forståelsen av kroppens funksjoner. Ingen ting av det jeg lærte på skolen kan måle seg med det vi fikk gjennom boka og tv-serien. Helt genialt konsept. Og boka lever den dag i dag, i bibliotekene og bokhyllene hjemme, landet rundt.
Lillebjørn Nilsens gitarbok, sammen med musikk som valgfag på ungdomsskolen, satte fart i interessen for musikk, og det å lære å spille ikke bare gitar, men også andre instrumenter. Med gitar og boka på pikerommet ble det drømt mange store drømmer… Siden ble det musikk og drama som valgfag på videregående, musikk årsenhet med sang og gitar som fordypning på lærerhøgskolen, deltakelse i revy og teater, og en tid som musikklærer og gitarlærer i grunnskolen. Glemmer aldri konserten med Lillebjørn Nilsen på Studentersamfundet i Trondheim – et stort forbilde!
– Du er bibliotekar på Steinkjer videregående skole og møter kjernepublikummet for denne lesergruppa hver eneste dag. Hvordan synes du generelt sakprosatilbudet er for barn og unge i Norge i dag?
– Her må jeg sitere meg selv fra en NRK-sak på nett, om samme problemstilling: Jeg synes det er vanskelig å finne gode sakprosabøker til barn og unge. Og av norske forfattere er det altfor lite. Det er noen få veldig gode norske sakprosaforfattere som skriver for denne målgruppen, men det blir altfor få bøker. Markedet av unge lesere, foreldre, lærere, bibliotekarer, og alle som jobber med barn og unge, skriker etter flere og bedre fagbøker. Min mening er at mange av de oversatte bøkene er av dårlig kvalitet, og ikke sjelden fulle av faktafeil. Jeg skjønner at det er rimeligere å gi ut oversatte bøker, men jeg håper virkelig at forlagene kommer til å satse mer på norsk sakprosa for unge. Norge er blant de beste i verden på skjønnlitteratur for barn og unge. Hvorfor kan ikke sakprosabøkene være like gode?
– Hva spør de etter, dine boklånere?
– Som skolebibliotekar er de fleste forespørslene fra elever knyttet til oppgavetema fra pensum. For eksempel var det et stort tverrfaglig prosjekt i år under overskriften «Ondskapens uke». Da gjaldt det bøker om holocaust, fascisme og nazisme, massakrer, psykopati, tyranner og diktatorer.
Når elevene velger selv, er de ofte ute etter biografier om kjente personer fra samtiden, der den mest leste er Jeg er Zlatan. Også populært er selvbiografiske beretninger om traumer, misbruk, psykiske problemer, som for eksempel historien om Natascha Kampusch, og bøker som Mammas svik, Idas dans, Regines bok, o.l. Krigshistorie er også alltid aktuelt, og bøker om kropp, trening, sex.
– Hvilken sakprosabok for barn og unge har gjort mest inntrykk på deg?
– Fra samtiden er det Bjørn Ouslands bok Nordover, Med Nansen mot Nordpolen. Måten den boka er skrevet og komponert på, er genial. En blanding av løpende tekst, faktabokser, og tegneserie, med livfulle og dramatiske illustrasjoner. Og selve historien om Nansen er fortalt så levende at jeg rett og slett grein da jeg leste den første gangen. Jeg har alltid beundret oppdagelsesreisende, og lest masse om dem opp i gjennom oppveksten, helt fra fortellingen om Robinson Crusoe, til bøkene i serien «Historien om ..» Det er en påminnelse om hvor stort mennesket kan være, når det bruker evner og styrke på rett måte. Og det er viktig å aldri glemme, sier Anniken Bjørnes.
Hør Faktasjekken på NRK P2, lørdag 8. juli klokka 09.03. Reprise søndag 9. juli og onsdag 12. juli, klokka 13.03.