På eventyr i en pappeske

BARNEBOKPROFIL: Kristin Bortolottis barnebokdebut er en hyllest til fantasien, og alt det morsomme man kan finne på med en pappeske.

Kristin Bortolotti (f. 1978) er både skuespiller, musiker og skulptør. Mest kjent er hun kanskje for rollen som Charlotte Anker Hansen i Hotell Cæsar. Denne våren debuterer hun også som forfatter, med barneboken Den magiske pappesken (Cappelen Damm). Det handler om alle eventyrene man kan ha i en vanlig, grå pappeske.

 

Forfatter: Kristin Bortolotti

Aktuell med: Den magiske pappesken (Cappelen Damm)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

For et par år siden, fikk jeg beskjed om at et av barna mine antagelig ikke kom til å utvikle fantasi. Det gjorde at jeg ikke klarte å tenke på så mye annet en stund. Disse tankene ble til tegninger, og etterhvert ble tegningene til en bok. Fantasien er noe vi tar for gitt. Men den er en av livets aller største gaver, som vi daglig burde ta vare på og feire.

Tre barnebok-favoritter:

Michael Endes Momo eller kampen om tiden, Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte og Den Mørke Materien av Philip Pullman.

Sjekk ut:

Selv skal jeg i hvert fall sjekke ut den nye triologien til Philip Pullman: Støvets Bok. Håper den er like bra som den første!

Hvordan jobber du?

Alle tegningene er tegnet på gulvet mens jeg hører på musikk. Teksten kom stykkevis, som små drypp, når jeg egentlig tenkte på noe helt annet. Dette er bare den første boken min. Til den neste skal jeg ta meg tid til å sette opp et staffeli, og komme meg opp fra gulvet.

Din egen favorittillustrasjon?

«Hecate» illustrert av William Blake.

 

«Rødhette og Ulven» av Charles Perrault. «Hecate» av William Blake. Og Charles Robinsons illustrasjon av Hans(el) og Grete(l) som klynger seg til hverandre i skogen. Det er så mange fine, gammeldagse illustrasjoner…

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Eventyrene av H.C Andersen gjorde spesielt sterkt inntrykk på meg, fordi de ofte endte så sørgelig. Det var vanskelig å godta at den lille piken med fyrstikkene frøs ihjel på nyttårsaften. Eller at prinsen valgte bort den lille havfruen, når hun var villig til å ofre sin udødelige sjel for kjærligheten. Når valget stod mellom å drepe han, for å vinne sin udødelige sjel tilbake, eller å dø; valgte hun døden. Men isteden for å bli tilintetgjort etter å ha styrtet seg selv i bølgene, ble hun til en ånd som voktet over elskende par, for evig tid.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Lykkedragen Falkor fra Den Uendelige Historien.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Momo fra Momo eller kampen om tiden. Hun er en vakker motvekt til alt som er feil i vår tid.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Alvor. Overveldende mange barnebokhelter er foreldreløse. Kanskje gir det dem større frihet til å hengi seg til eventyrene? Det er fint når heltene (og skurkene) har sår, som gjør at vi føler med dem. Selvfølgelig må det ikke bli for mye, men jeg syntes det er et viktig element som alltid bør være med i en god historie.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Jeg ville sendt barna mine med Pippi på de syv hav, og der får de det garantert morsommere hvis jeg blir igjen på land. Kanskje jeg drar på eventyr med Potter mens de er der? Aller helst vil jeg besøke Den Hemmelige Hagen av Frances Hodgson Burnett.

 

(Hovedfoto: Maja Hattvang)