Går fra Tiden til Pelikanen

Monica Isakstuen (Foto: Tommy Ellingsen)

Brageprisvinner Monica Isakstuen skifter forlag og får Karl Ove Knausgård som redaktør.

– Vi gleder oss over å kunne ønske Monica Isakstuen velkommen til Pelikanen forlag, sier forlegger Eirik Bø, i en kommentar til at forfatteren tar spranget fra Tiden og over til det Stavanger-baserte forlaget.

Fant tonen

Bø sier dette om årsakene til overgangen:

– Jeg hadde en samtale med Monica for en god stund siden der jeg forsto at hun var litt usikker på hvilke valg hun skulle ta med hensyn til forlagstilknytning, og at dette i stor grad dreide seg om å prøve ut nye lesere for de prosjektene hun holdt på med. Kort fortalt endte dette med at Monica og Karl Ove Knausgård fant tonen og raskt etablerte et godt forfatter-redaktør-forhold som etter alle solemerker resulterer i en ny roman som kommer til høsten.

Vant Brage i 2016

For utenforstående kommer overgangen fra Tiden uventet, i og med at hun så sent som i 2016 ble tildelt Brageprisen for sin tredje roman, Vær snill med dyrene, som handler om en liten familie på tre som er i oppløsning.

I juryens begrunnelse het det: «Med en språklig utforskning som nærmer seg punktromanen, får vi innblikk i et rikholdig spill av sinnsstemninger og erfaringer som ofte strider mot både forventning og fornuft. Ved hjelp av ironi og en språklig formidlet sviktende logikk utvider hun vår forståelse av hvordan en slik oppsplittende situasjon kan erfares.»

Roman til høsten

– Monica jobber med en roman som skal være ferdig til høsten, men har i mellomtiden også ferdigstilt et skuespill i samarbeid med Dramatikkens hus som er klar for utgivelse nå i vår. Det har tittelen Se på meg når jeg snakker til deg, og har allerede fått mye positiv oppmerksomhet i forbindelse med at det er tatt opp til vurdering hos en rekke teaterinstitusjoner. Vi både håper og ser fram til at stykket vil komme opp på en norsk scene om ikke lenge, sier Eirik Bø, og legger til: – Både som dramatiker og romanforfatter er Isakstuens store styrke at hun makter og våger å gå rett til den brennende kjernen i forholdet mellom mennesker. Hun pirker borti følelser vi knapt nok tør å vedkjenne oss, og hun gjør det samtidig med en litterær ubesværethet som er beundringsverdig. Vi gleder oss virkelig til å være med på å formidle dette forfatterskapet i årene fremover.

Monica Isakstuen debuterte i 2009 med romanen Avstand, og i 2014 utga hun den kritikerroste romanen Om igjen. Hun har også utgitt to diktsamlinger.

 

(Foto: Tommy Ellingsen)