På eventyr med Jenny

– Bøkene som treffer meg er ofte de som balanserer mellom eventyr og virkelighet, forteller Jenny Jordahl.

Jenny Jordahl er mest kjent for sine samarbeidsprosjekter med Marta Breen, med bøker som F-ordet og 60 damer du skulle ha møtt. Denne høsten har hun debutert med sin første barnebok; Hannemone og Hulda (Cappelen Damm).

 

Forfatter: Jenny Jordahl

Aktuell med: Hannemone og Hulda (Cappelen Damm)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Jeg er veldig glad i mytologiske vesener, og var helt fortapt i fabler og eventyr da jeg var barn. Det var fint å drømme seg bort til en fantasiverden. Det fine med fantasiverdener, er at de kan være bedre enn virkeligheten. Jeg hadde lyst til å lage en sånn verden i min bok. Der kan alle være akkurat som de vil, og elske akkurat den de vil. Jeg håper min fantasiverden i Hannemone og Hulda kan sige inn i den virkelige verden, der utdaterte fordommer fremdeles finnes. Jeg ville lage en bok som hyller mangfold.

Jeg er jo også litt biologi-nørd, så jeg hadde veldig lyst til å lage en bok om natur. Og jeg digger huldre og havfuer. Bare konseptet med damer som bor dypt nedi havet og langt inni skogen er jo dødsgøy. Jeg koste meg veldig med å lage ulike havfruer og huldre basert på fiske- og dyrearter.

Tre barnebok-favoritter:

Huset på den skarlagensrøde sletten av Tore Hansen, Duck, Death and the Tulip av Wolf Erlbruch og Pappaen og Havet av Tove Jansson.

Alle tre er fantastiske bøker. Jeg tror nok jeg har en forkjærlighet for ting som er litt melankolsk og humoristisk på samme tid.

Hvordan jobber du?

Jeg tegner stort sett med tusj for hånd. I det siste har jeg begynt å jobbe mer heldigitalt, men jeg kjenner at jeg liker håndtverket ved å illustrere fysisk. Man får jo også litt mer kontroll over linjene med tusj enn med tegnebrett. Fargeleggingen gjør jeg likvele nesten alltid digitalt i photoshop.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Jeg tror kanskje det må ha vært hobbiten av Tolkien. Faren min leste den høyt for meg, og jeg tror aldri jeg har vært så grepet og forferdet. Jeg mener… halvparten av dvergene dør jo! Det var ufattelig hard kost for meg som barn. Jeg var helt utrøstelig og sørget i ukesvis.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Hoi! Så vanskelig! Jeg tror nok jeg ville møtt noen fra mummidalen. Men jeg er usikker på hvem jeg har mest lyst til å møte. Kanskje mummimamma. Hun er så klok og snill. Tove Jansson har også skrevet en novelle som heter ”Hemulen som elsket stillhet”. Jeg tror jeg hadde hatt mye til felles med ham.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Man har jo ofte lyst til å være en helt annen enn seg selv. Jeg kunne gjerne vært Lille My for eksempel. Nå blir det litt mye mummi-nerding her, men det er jo tross alt favorittuniverset mitt. Lille My er så tøff og bekymringsløs. Hun sier akkurat det hun mener, og bryr seg ikke om hva andre måtte tenke om det. Samtidig stiller hun opp når det trengs. Hun er rå. Så jeg skulle gjerne vært henne.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Det kommer vel litt an på hvem man spør. Bøkene som treffer meg er ofte de som balanserer mellom eventyr og virkelighet. At universet i boka kan være magisk og absurd, men at handlingen er ærlig og virkelighetsnær. Slik at man både kan drømme seg vekk og relatere seg samtidig.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Spørsmålet jeg alltid har ventet på! Jeg er jo fryktelig glad i magi, men det virker jo veldig slitsomt å være på eventyr med Harry Potter over lengre tid. Han er alltid i livsfare, og så klager han jo ganske mye. Så det må nok bli Pippi. Jeg ser for meg at vi hadde hatt det mye gøy.

 

(Foto: Vidar Schiefloe)