Oppsving for det svenske boksalget

Det svenske boksalget øker med hele 5,6 prosent i årets åtte første måneder. Og det er i den fysiske bokhandelen økningen skjer.

Den svenske bokomsetningen i kroner øker med over 5 prosent, mens antall solgte eksemplarer øker med nærmere 8 prosent.

Svenska Bokhandlareföreningen og Svenska Förläggareföreningen la fram salgsstatistikken for årets åtte første måneder under Bokmässan torsdag ettermiddag.

Salgsstatistikken viser at bokomsetningen har økt med 5,6 prosent i forhold til samme periode i fjor. Spesielt er utviklingen for barne- og ungdomsbøker sterk, med en omsetningsøkning på hele 11,9 prosent. Utviklingen er også svært gledelig for den fysiske bokhandelen, som øker med hele 9,6 prosent.

 

– Et tydelig trendbrudd

– Den salgsøkningen vi totalt ser det siste året, både regnet i kroner og i antall eksemplarer, viser et tydelig trendbrudd. Spesielt gledelig er den kraftige økningen for barne- og ungdomslitteraturen. Det er også flott at salget i den fysiske bokhandelen vokser. Vi vet at tapt omsetning i butikk ikke hentes inn av andre kanaler, sier rapportforfatteren Erik Wikberg, doktorand ved Handelshögskolan i Stockholm.

Også internettbokhandlene økte sin omsetning i de to første tertialene, med 5,4 prosent.

 

Rullerende år i solid pluss

Ser vi på antall solgte eksemplarer var økningen enda større enn i kroner: 7,9 prosent. I den fysiske bokhandelen var økningen i antall solgte bøker på hele 15,7 prosent, mot en økning i kroner på nevnte 9,6 prosent.

Rapporten viser også salget over en rullerende 12 måneders periode. Denne viser de samme trendene som de nevnte tertialtallene. Den totale bokomsetningen øker for 12 måneders-perioden med 4,3 prosent. Fysisk bokhandel øker med 8,3 prosent, mens internettbokhandelen øker med 4,6 prosent. Barne- og ungdomslitteraturen øker med 13,3 prosent.

 

(Foto: Bokmässan)