Ølbok brygget av folket

Kagge ba om en kvart million til øl – og fikk det.

Kagge og øl har vært nært knyttet til hverandre gjennom en årrekke og Erling Kagges «Bokøl» har etter hvert blitt et begrep. Mang en bokhandler, forfatter og forlagskontakt har kunnet glede seg over en årlig gave med romtemperert brygg fra Nøgne Ø levert i forlagets tøyposer. (Ryktene forteller for øvrig at forlaget går for en blondere variant på årets flasker).
Når det øltørste forlaget selv skulle utgi bok om ølbrygging, ført i pennen av Gustav Foseid, valgte de en ny strategi: crowdfunding. Dette går i korte trekk ut på at forskjellige prosjekter blir presentert, gjerne på en nettside, og at fans kan tegne seg for et forhåndskjøp ved å betale inn en gitt sum.

Med avholden penn
– Egentlig kom prosjektet inn til oss via Christer Falck, som skulle «crowdfunde» dette gjennom sitt selskap NewJelly. Men som den avholdsmannen han er, mente han at Kagge kunne være et mer egnet forlag til utgivelsen, forteller forlagssjef Anne Gaathaug. – Det pussige er at vi allerede var i gang med en ølbok, Ølbrygging fra hånd til munn av Thomas Horne og fotograf Colin Eick. Dermed hadde vi plutselig to flotte ølbøker i fanget denne høsten.
Falck, Kagge og Foseid ba friskt om 30 000 Euro til sin ølbryggerbok. Etter bare noen måneder var målet nådd, og vel så det. Over 250 000 kroner hadde trillet inn via NewJellys sider. Dermed var gildet betalt allerede før festen hadde begynt.

Nytt opplag
– En kvart millioner er mye penger og kronene triller ikke inn av seg selv. Det har vært mye hard jobbing både fra forlag og forfatter. Og det hjelper selvsagt å ha en forfatter med et stort kontaktnett. Gustav Foseid har virkelig klart å mobilisere sin tilhengerskare, sier forlegger Anne Gaathaug.
Sivilingeniør Foseid ble norgesmester i klassen lys ale i NM i hjemmebrygging i 2011 og han er leder i Norsk hjemmebryggerforening. Håndbok i ølbrygging lærer deg å brygge pils, ale, juleøl, britisk bitter, tysk hveteøl og de fleste andre av verdenens viktigste ølvarianter. Så: Er du ikke blant de lykkelige mottagere av Kagges årlige bokøl, kan du begynne å brygge selv allerede nå og ha eget juleøl på bordet tidsnok til ribba. Kanskje er det da andreopplaget av boken du kjøper av. Første opplag på 5000 eksemplarer er nemlig sluttsolgt fra forlaget.