Nyttårsforsett: publikumsfrieri

Lille Måne satser tungt på mange arrangementer – men et bokfritt første halvår – i 2019.

Det er et av de minste forlagene, men kanskje det største på publikumsarrangementer i forhold til størrelsen. I 2019 skal forlaget satse enda tyngre på arrangementssiden – ja, såpass tungt at man ikke har bokutgivelser i første halvår: – Vi selger fremdeles godt av våre allerede utgitte bøker innenfor kosthold, mat og selvutvikling, så vi har valgt å jobbe litt med nye bokideer og arrangementer, sier Lille Måne-forlegger Jan Mesicek.

– I mars planlegger vi en større konferanse om bruk av næringstilskudd. I år arrangerte vi vår første utenlandstur med 30 lesere som ble med oss til Spania i åtte dager. Det er noe helt spesielt å arrangere seminarer og arrangementer der jeg som forlegger møter leserne, der forfatterne møter leserne og ikke minst der lesere møter andre lesere. Det kommer mange spennende erfaringer ut av det, forteller Mesicek.

FOLKSOMT: Fra Høstkonferansen 2018.

Om demens og Alzheimer

Lille Måne har kjørt et tett løp godt ut i desember:

– Selv om det var midt i julestria kom nesten hundre personer til Bekkestua bibliotek for et seminar med forfatter Iver Mysteruds presentasjon av tematikken «demens og Alzheimer – hva du må vite, og hva du kan gjøre», som også er tittelen på hans nyeste bok.

Tidvis kan den type markedsføring være en nødvendighet:

– Ingen kjeder ville ha Mysteruds bok. Vi har solgt dobbelt så mye gjennom egen nettside, som vi har gjort gjennom hele bokhandlerkanalen samlet. Det er egentlig litt skremmende, selv om det gir mye bedre tall for oss. Nå må vi faktisk trykke nytt opplag.

Åpne kort fremover

– Lille Månes styrke er at vi knytter tette bånd mellom leserne og forfatterne våre. Vi skaper og videreutvikler arenaer der leserne møter forfatterne, og omvendt, og vi har en gruppe meget lojale lesere som liker våre arrangementer og seminarer .Så vi skal forberede oss grundig og lansere vår modell for Lille Måne 2020, sier Mesicek. 

– Leserne vil møte forfatterne, derfor skal vi lage flere arrangementer og konsepter fremover hvor dette er mulig. 

Helse og kosthold

Tematisk har Mesicek og Lille Måne ingen planer om å skifte spor:

– Vi jobber med helse og kosthold. Det er hovedfokus, men vi har også andre prosjekter og en økende interesse for å bygge ut i bredden. Det krever imidlertid større redaksjonelle ressurser, så her er det foreløpig flere ideer enn konkrete planer. Fremdeles er det spennende å få lov til å jobbe med bøker om ernæring og samtidig støtte opp om kampen for bedre skolemat, og skikkelig opplæring i mat og matkultur på skolen. Mange av sakprosabøkene vi utgir har et budskap der jeg personlig deler engasjementet til forfatteren. Det gir meg en ekstra motivasjon, sier Jan Mesicek.