Nytt på norsk fra Murakami

Haruki Murakamis to første romaner er blitt tilgjengelig på norsk. Her er noen av de oversatte romanene som kommer i høst.

Hør vinden synger og Flipperspill, 1973,  fra 1979 og 1980, representerer starten på Murakamis forfatterskap og er de to første bokene i «trilogien om Rotta». De har aldri tidligere vært tilgjengelig i en autorisert oversettelse, og har heller ikke vært utgitt på engelsk.

 

I begge bøkene tar Murakami opp temaer som ensomhet, oppvekst og studentliv. Pax forlag utgir de to bøkene i et bind denne uken.

 

Fortsetter suksess-serie

Pseudonymet Elena Ferrante har ligget på de norske bestselgerlistene med Mi briljante venninne (Samlaget). I september utkommer oppfølgeren i serien; Historia om det nye namnet (Samlaget). Cappelen Damm har hatt stor suksess med John Williams’ roman Stoner fra 1965, som de utga i 2014. Denne høsten er de klare med en ny utgivelse fra forfatteren. Butcher’s Crossing har handling fra det ville vesten. Forfatteren bak Hundreåringen, svenske Jonas Jonasson, er Norgesaktuell med Morder Anders og hans venner (Vigmostad & Bjørke). Bazar forlag utgir Ved vannkanten av Sara Gruen. Juritzen forlag utgir ny bok av forfatteren bak Indias datter, Shilpi Somaya Gouda. Gyllen sol kommer i oktober.


Lee_Harper_sett_ut_en_vaktpost

Mer grå nyanser

I starten av juni kunngjorde E.L. James at hun har skrevet en ny bok i den suksessrike Fifty Shades of Grey – serien. Grey (Gyldendal) er skrevet fra Christians perspektiv og kommer på norsk i september. En av Aschehougs store høsttitler er Harper Lees Sett ut en vaktpost, som kommer i august. Her møter vi flere av karakterene fra klassikeren Drep ikke en sangfugl. Boken har fått blandede anmeldelser internasjonalt, men den har ligget på bestselgerlistene i USA og England siden utgivelsen. Gyldendal utgir den amerikanske klassikeren Det vokser et tre i Brooklyn av Betty Smith på norsk for første gang. Boken er skolepensum i USA og det finnes utallige referanser til den i populærkulturen.

 

Storselger til Norge

Vanessa Diffenbaugh har solgt mye av Blomstenes hemmelige språk. I september kommer hennes nyeeste roman ut på både engelsk og norsk: Vi ba aldri om vinger (Aschehoug). Diffenbaugh kommer på Norgesbesøk i forbindelse med boklanseringen. Ian McEwans Barneloven (Gyldendal) utkommer i august, og McEwan skal også på Norgesbesøk. Den 19. august deltar han på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo. Hanne-Vibeke Holst har solgt over 100.000 eksemplarer av sin roman Heretter er jeg ingen (Gyldendal) i Danmark. I generasjonsromanen skriver hun blant annet om sin egen far. Forfatteren av bestselgeren Shantaram, Gregory David Roberts, er aktuell med Fjellets skygge (Forlaget Press).

Heretter-er-jeg-ingen

 

Tango og kvinneliv

Forfatteren av Det usynlige fjellet, Carolina de Robertis, er aktuell på norsk med Kjærlighetens tango (Schibsted). Perlen som sprengte skjellet (Cappelen Damm) av Nadia Hashimi skildrer kvinneliv i Afghanistan fra begynnelsen av 1900-tallet og inn i vår tid. Audur Ava Olafsdottir er en av Islands største forfattere, og hun skriver i en stil som minner om Erlend Loe. Regn i november (Pax) utkommer i september. Jonathan Franzen er Norgesaktuell med Renhet (Cappelen Damm), og fra Jón Kalman Stefánsson kommer Fiskene har ikke føtter (Forlaget Press).

 

Mulders romandebut på norsk

David Duchovny er kjent som karakteren Fox Mulder i 1990-talls serien X-Files. Tigerforlaget utgir nå hans romandebut Hellig ku på norsk. Norgesvennen Lucinda Riley har skrevet Engletreet (Cappelen Damm), som har toppet bestselgerlistene i Tyskland. Fra Jan Guillou kommer femte bok i hans serie om Det store århundret, Blå Stjerne (Vigmostad & Bjørke). Den fjerde boken i Clifton-krøniken (Vigmostad & Bjørke)  skrevet av Jeffrey Archer, kommer også i høst.

9788251685115_product_full

 

Prisvinnere

Eleanor Catton var den yngste mottakeren av Booker-prisen for den historiske romanen De strålende. Cappelen Damm utgir romanen i slutten av september. Pantagruel utgir Kent Harufs Kom sov hos meg i natt. Haruf har fått flere internasjonale priser for sitt forfatterskap. I denne boken skriver han om enken Addie som må kjempe mot folkesnakket da hun bøter på ensomheten med å la enkemannen Louis sove hos henne om nettene. Høytleseren på 06.27-toget (Schibsted) av Jean-Paul Didierlauren ble en bestselger i Frankrike da den utkom i 2014. Romanen beskrives som «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre møter Arto Paasilinna» og er en storsatsing fra Schibsted i høst.

 

Shakespeare og Sverige

Vi får tredje bind i Sarah Larks serie: Kiwienes kall (Bazar) og fra Conn Iggulden får vi første bok i en ny serie kalt Rosekrigene (Gyldendal). The Gap of Time (Aschehoug) av Jeanette Winterson er første bok ut i den nye serien hvor kjente Shakespeare-skuespill omskrives til modern versjoner. Hotell Angleterre (Gyldendal) av Marie Bennett er et episk drama fra Sverige under 2. verdenskrig. Fra Joyce Carol Oates kommer Fordi det er bittert, og fordi det er mitt hjerte (Pax). Carsten Jensen er aktuell med Den første sten (Forlaget Press), en klassisk roman om krigens vesen. Aller forlag utgir nye bøker av Lucy Clarke, Karen Swan og Kate Lord Brown.

 

Historisk og amerikansk

Olive Kitteridge (Forlaget Press) av Elisabeth Strout vant Pulitzer-prisen i 2009, og har senere blitt tv-serie. Vega er klare med en ny historisk roman fra Marina Fiorato: Beatrice og Benedikt. Naomi Klein er Norgesaktuell med Dette forandrer alt (Forlaget Oktober). I Sarah Jios nyeste roman på norsk, God natt (Cappelen Damm), handler det både om kjærlighet og et mysterium. Gursli Berg Forlag utgir En vakker dag av amerikanske Colleen Hoover. Det kommer to nye romaner fra de svenske kvinnene Catharina Ingelman-Sundberg og Karin Brunk Holmqvist hos Silke forlag. Hemmeligheter fra et levd liv (Tigerforlaget) av Susan Meissner er en historisk roman med handling fra England under 2. verdenskrig. Tre generasjoner kvinner i Egypt er utgangspunktet for Rosie Thomas’ roman Iris & Ruby (Juritzen). Tobbia: en etiopisk romanse av Gebre-Lyseus Afewerq utgis av Bokvennen i august.

 

Vi gjør oppmerksom på at tittelnavn og utgivelsesdatoer nevnt i denne artikkelen kan bli endret. Listen over bøker er ikke uttømmende.


(Hovedfoto: Marion Ettlinger)