– Nyt livet, ikke ting

Bjørn Ousland er ukas gjest i vår spalte med barnebok-profiler. Illustratøren er bok-aktuell med "Glemmestedet", nok en gang i kompaniskap med Knut Nærum.

Han har samarbeidet med Knut Nærum på 7 bøker tidligere, nå er han aktuell med boka Glemmestedet (Cappelen Damm). Helst vil han vite hva Snusmumriken opplever mellom høsten og våren, og synes det er viktig å nyte livet – ikke ting. Bli bedre kjent med Bjørn Ousland her i vår ukentlige spalte. 

 

Illustratør: Bjørn Ousland

 

glemmestedet_3

Aktuell med: Glemmestedet, Cappelen Damm

Greger glemmer igjen koseklovnen sin på biblioteket. For å finne klovnen igjen må han ned i kjelleren og lete … til Glemmestedet.

 

 

Hvorfor illustrerte du akkurat denne boken:

Knut Nærum og jeg har samarbeidet på 7 bøker tidligere. Denne har vi snakket om et par år. Begge ville gjøre noe som var litt annerledes enn det vi hadde laget sammen før. Her er det masse litt skumle stemninger og alle detaljene jeg elsker å skildre.

 

Tre barnebok-favoritter:

Sven Nordqvist: Pannekakerøre og andre bøker om gubben og katten.

Tove Jansson: Trollvinter

Shaun Tan: Ankomsten

 

Sjekk ut:

Åshild Irgens har jobbet som illustratør en god stund, men blir bare bedre og bedre. Spesielt med ledige og utrykksfulle figurer. Hun har mest jobbet med illustrerte bøker, men er nå klar for mer komplette oppdrag som bildebøker.

 

Hvordan jobber du?

Illustrasjonene mine er veldig tidkrevende. Når jeg jobber med en bok (det er nesten alltid), står jeg tidlig opp. Setter meg ved tegnebordet i 6 tiden nå når jeg jobber hjemmefra. Tegner i omkring 12 timer. Alt kontorarbeid og lignende gjør jeg på kvelden. Ofte helgejobbing. Jeg tar aldri skippertak og pleier alltid å levere i tide.

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn? Dr. Seuss: One Fish Two Fish Red Fish Blue Fish. Vi var så heldige å få bokpakke fra familievenner i Amerika.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Padda fra Det suser i sivet. Hvem ville ikke møte en ansvarsløs, rik og anarkistisk og snakkende padde full av innfall?

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Snusmumrikken. Nyte livet, ikke ting. Være sosial når det passer og være en del av Mummidalen og alt som skjer der. Men jeg ville spesielt like å oppleve alt som skjer fra han vandrer av gårde på høsten til han dukker opp igjen utpå vårparten.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Den må først og fremst engasjere så leseren lever seg inn i historien. Jeg liker spenning, vi må lure på hvordan det går. Prøver selv alltid å legge inn mye humor i tegningene. Hovedpersonen bør gå gjennom en utvikling. Og når vi snakker om bøker for barn (ikke ungdom), synes jo jeg at den må inneholde mange fine illustrasjoner.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Har selv hatt stor glede av å lese Harry Potter, men er ferdig med skolegang, hvertfall frister ikke internatskole, så jeg drar ut på jordomseiling med Pippi.