Ny «motroman» mot Hjorth

SKRIVER "MOTROMAN": Tjue år etter Hjorths "Om bare" skriver Arild Linneberg sin egen roman. (Foto: Solum Bokvennen)

Vigdis Hjorths ekskjæreste Arild Linneberg er aktuell med romanen "Bare om Arnold Busk". Tittelen spiller på Vigdis Hjorths romantittel "Om bare", hvor vi også møter karakteren Arnold Busk.

«Tjue år etter at forholdet til den kvinnelige forfatteren tok slutt, bestemmer litteraturprofessor Arnold Busk seg for å fortelle sin versjon av historien» skriver forlaget SolumBokvennen i en pressemelding.

Boken Bare om Arnold Busk utkommer i juni, og omhandler et intenst kjærlighetsforhold. Tittelen henspiller på Vigdis Hjorths romantittel Om bare fra 2001.

«Ryktet om romanen har lenge løpt foran utgivelsen, som fort kan bli en av sommerens overraskelser», skriver forlaget i pressemeldingen.

Det var Aftenposten som meldte saken først.

 – Interessant prosjekt

Romanen regnes blant Hjorths beste, og ble i en Dagbladet-serie sommeren 2006 kåret til en av de 25 beste romanene fra de siste 25 år. Romanen startet også en stor debatt om virkelighetslitteratur.

Aftenposten skriver at mange spekulerte i om professoren i Om bare var Arild Linneberg. Hjorth sa dette til Aftenposten i 2009:

Vigdis Hjorth (Foto: Sara Angelica Spelling)

– Mange forfattere skriver tett på eget liv, men offentligheten vet ikke noe om dem. Dette dukket opp da jeg skrev romanen «Om bare». Min daværende kjæreste Arild Linneberg og jeg var et offentlig par. Når jeg skrev en bok om brudd, «visste» alle at det var meg.

Til Aftenposten skriver Hjorth følgende:

– Dette er et interessant prosjekt som jeg bare synes er morsomt, skriver hun.

Forlaget om utgivelsen

Forlaget skriver følgende om Bare om Arnold Busk, fortalt av han selv:

«Tjue år etter at forholdet til den kvinnelige forfatteren tok slutt, bestemmer litteraturprofessor Arnold Busk seg for å fortelle sin versjon av historien.

Bare om Arnold Busk, fortalt av han selv er en odyssé som begynner i Berlin tidlig på 1990-tallet. Leseren blir med på en reise gjennom et intenst kjærlighetsforhold, med utflukter både i litteraturens og virkelighetens verden. Det handler om sannhet og fiksjon i litteratur og liv, politikk og historie. Om å rydde seg vei i et villnis av minner. Om mennesker og bøker, byer og barer, dikt og drømmer, trær og fugler og den mystiske katten Bottolf.

Men mest av alt om lidenskapelig kjærlighet og hvorfor den ikke kunne vare.»

Arild Linneberg er professor em. i litteraturvitenskap, forfatter, kritiker og oversetter. Han har utgitt en rekke bøker og essays. Dette er hans andre roman, den første skrev han sammen med Vigdis Hjorth, Ubehaget i kulturen (1995).