Unge europeere på Litteraturhuset

(Foto: John Foley/Aschehoug)

Den franske sensasjonen Édouard Louis er en av forfatterne du kan møte på Litteraturhuset i Oslo i vår.

Litteraturhusets vårprogram preges av yngre europeiske stemmer. Édouard Louis er én, men i tillegg kan du møte Judith Hermann, og Josefine Klougart, som er født på henholdsvis 70- og 80-tallet, og som i likhet med Louis opplevde å slå grundig gjennom  med sine debutbøker.

 

eddyTyske Judith Hermann brakdebuterte med novellesamlingen Sommerhus, mens danske Josefine Klougart ble nominert til Nordisk råds litteraturpris med romanen Stigninger og fall bare 24 år gammel. Aller yngst var imidlertid Édouard Louis (f. 1992). Eddy Bellegueule er både forfatterens opprinnelige navn og litt av tittelen på den hardtslående selvbiografiske skildringen Farvel til Eddy Bellegueule, som han ga ut som 21-åring og som nå er ute på norsk.

 

Det blir dessuten enda mer ung litteratur i storsatsingen Hallo Balkan 6.-10. mai, der Aleksandar Hemon står i spissen for en mønstring av forfattere fra Serbia, Kroatia, Bosnia og Hercegovina.

 

Booker-finalist og Costa-prisvinner 

h for hauk

Litteraturhuset får også gjester fra Storbritannia. Walisiske Sarah Waters, aktuell med Gjestene, har tre ganger vært i Booker-prisens finalerunde for sine historiske romaner, som ofte tematiserer intrikate lesbiske kjærlighetsforhold.

Helen Macdonald vant på sin side både den høythengende Costa-prisen og sakprosaprisen Samuel Johnson Prize for sin memoarbok H for hauk, som forteller om forfatterens eget sorgarbeid etter farens brå bortgang. Det besto i å trekke seg tilbake til naturen og temme en hauk. På Litteraturhuset 5. juni møter hun filmskaper Ole Giæver og Harald Eia til samtale.

 

Humor på barneprogrammet.

Bård Tufte Johansen debuterer i år både som oversetter og også på Litteraturhusets barneprogram med Boka uten bilder. Knut Nærum kommer også, og leser fra boken Glemmestedet sammen med Bjørn Ousland. Liv Gulbrandsen fortsetter dessuten med Liv på lørdag, hvor hun sammen med Sofia Knudsen Estifanos lager litterær underholdning for barn mellom to og åtte år.

 

Foredrag på lørdag 

Lørdagsforedragene dreier seg denne våren om kulturhistorie. Her har akademikere som Trond Berg Eriksen og Thea Selliaas Thorsen så langt trukket fulle hus, mens både Helge Jordheim og Ina Blom skal bidra etter påske. I tillegg blir det Historisk søndag, med Bernt Hagtvet og Espen Søbye blant foredragsholderne.

 

DSC01382
Kjartan Fløgstad forteller om å skrive historie. Foto: Atle Nielsen

 

Om å skrive historie

I mai blir det også foredrag om Liv Køltzows forfatterskap ved Toril Moi, og UiO-professor Erling Sandmo samtaler med  Kjartan Fløgstad om det å skrive historie. Historie er også tema for samtalen mellom de to siste års Nordisk råds litteraturpris-vinnere Kim Leine og Kjell Westö, mens vårsesongen avsluttes med et aktuelt og alvorlig tema 10. juni. Da kommer de tre internasjonalt anerkjente forskerne Charles Lister, Hassan Hassan og JM Berger for å forsøke å gi oss et innblikk i IS og terror av i dag.