Norli overtar Tanum-butikker

BLOTT ET MINNE: Tanum bokhandel.

Gardermoen-satsingen skaper økonomiske utfordringer. Nå selger Tanum fire av sine butikker til Norli.

Tanum selger fire av sine butikker til Norli Libris AS. Fra 1. mars vil butikkene på Storo Storsenter, Bryn senter, Colosseum senter og Kolbotn torg seile under Norli-flagg.

Flere utfordringer

I Cappelen Damm og Tanum legger man ikke skjul på at bokhandelkjeden står ovenfor en rekke strategiske utfordringer: Man skal både hanskes med fallende papirboksalg og med utviklingen i varehandelen generelt. Omsetningen gjennom butikk er i stagnasjon, mens omsetning på nett og digitale formater øker. Bokhandelen opplever kraftig press på kostnader og lønnsomhet.

– Vi forventer at disse trendene vil fortsette og har derfor besluttet å konsentrere oss om færre og større butikker. Driftsmodellen vår passer godt til større enheter, sier administrerende direktør i Tanum, Karin Mundal, til BOK365. Målt i omsetning er det de fire minste enhetene i Tanum-systemet som nå selges til Norli.

SELGER BUTIKKER: Karin Mundal og Tanum.

Belaster lønnsomheten

Tanum overtok ved inngangen til 2018 en kostbar kontrakt på Oslo Lufthavn Gardermoen:

– Satsningen på Gardermoen har vært krevende. Avtalen om bokhandeldrift der belaster lønnsomheten og gjør det helt vesentlig å sikre at øvrige butikker har gode rammebetingelser, sier Mundal til BOK365.

– Hva gjør dere for å bedre resultatene på Gardermoen?

– Vi har kontinuerlig oppgraderinger for å optimalisere butikkene, og gjør nå en større ombygning i Avgangsbutikken der vi installerer selvbetjeningskasser.

Overtar de ansatte

– Var dere også i dialog med andre potensielle kjøpere?

– Nei. Vi har ikke vært i dialog med andre aktører.

Hva med de ansatte?

– Dette er en virksomhetsoverdragelse, der Norli overtar alle ansatte, sier Karin Mundal. – Vi er overbevist om at Norli vil videreføre driften på en god måte og sikre en fortsatt sterk faghandel for kundene.