Norges låver

Norsk kulturarv på land og til sjøs - og to vestnorske kulturpersonligheter i samarbeid. Det er noe av det forlaget SKALD byr på i høst.

En praktbok om norske låver er blant utgivelsene på SKALD forlag i høst. – En viktig bok, sier markedssjef Kristine Rohde til BOK365.

 

kristine_rohde_c_simone_stibbe
Markedssjef Kristine Rohde

Det lille forlaget SKALD holder til i Leikanger i Sogn og satser sterkt på bøker som denne. De gir ut forholdsvis mye sakprosa, og fokuserer på å ha høy kvalitet på foto og design. Forlaget har fire ansatte og har drevet siden 1991. Kristine Rohde poengterer at det ikke er et rent nynorskforlag, men at nynorsk er en viktig del av profilen. Men hvorfor er en bok om låver viktig?

 

Låvelandet Norge

– Fordi det er en kulturarv som er i ferd med å forsvinne. Gårder legges ned nesten hver dag. Låvene forfaller eller blir borte. Det er viktig å dokumentere dem, sier låver2Kristine Rohde. Norges låver er skrevet av de to mangeårige Bergens Tidende-journalistene Eva Røyrane og Oddleiv Apneseth (foto). Det er en tung sak på 550 sider med unike bilder av norsk låvearv.

De to har reist gjennom samtlige fylker for å dokumentere det mangfoldige låvelandet Norge. «Med bonden sitt uthus som utgangspunkt, fortel dei landbrukshistorie og kulturhistorie, men også ei historie om Norge i dag.

Låven har vore landemerke i det norske kulturlandskapet i snart to hundre år og er eit signalbygg som framleis demonstrerer den sentrale posisjonen bonden og landbruket har hatt her i landet.» skriver forlaget om Norges låver.

 

Fosse og Torsheim om Fridtjov og Ingebjørg

SKALD er også stolte av å ha Jon Fosse på laget i høst. Sammen med illustratør Oddvar Torsheim har han skrevet en barneutgave av sagnet om Fridtjov den frøkne og Ingebjørg. – Det er jo et unikt samarbeid. Det er to store vestnorske profiler som møtes, sier Rohde. Boken er ventet i oktober.

I fjor kom Soga om Fridtjov den frøkne for voksne i ny språkdrakt av Jon Fosse. I år har Fosse også skrevet om Fridtjovs far, Torstein Vikingsson, i samme serie. Torstein Vikingsson kommer også i handelen i oktober.

 

 Fjord til hele folket

9788279592020_ikkje ferdigEr det noe vi har mye av i landet vårt er det vann. Men ikke hele folket er velsignet med å bo ved en fjord. I praktboken Fjord av Per Flood skal kystens mangfold synligjøres for hele folket. Det vil si: Det er det som er under overflaten det fokuseres på i denne boken, der over 500 fotos er hovedingrediensen.

– Det er ikke en fagbok, men en bok med faglig tyngde, sier markedssjefen og skryter spesielt av bildene i boken.

Ellers på høstlisten: Barnebøkene Monsterbråk av svenske Kalle Güetler og færøyske Rakel Helmsdal illustrert av islandske Áslaug Jónsdóttir og Snøhumla Mille av debutanten Janne Marit Øye, illustrert av Anne Angelshaug. I tillegg ventes en praktbok om vestnorske hager av Lisbeth Dreyer med arbeidstittel Vestlandshagen.