«Mer enn Knausgård og Nesbø»

Kjell Askildsen (Foto: Oktober forlag)

The Independent roser Kjell Askildsen og fastslår at «Norge er mer enn Knausgård og Nesbø».

Et utvalg av Kjell Askildsens noveller er nylig utkommet på engelsk, med tittelen Kjell Askildsen’s Selected Stories. Den prestisjetunge avisa The Independent er rause med rosen.

Askildsen-samlingen utkommer på Dalkey Archive Press. Det velrenommerte forlaget distribuerer bøker i USA, Irland og Storbritannia.

 

«Livene stiger opp»

Litteraturkritiker i The Independent, Max Liu, skriver følgende: «Kjell Askildsen’s Selected Stories viser at det er mer ved samtidsnoveller enn Amerika, og mer ved Norge enn Knausgård og Nesbø. Åttiåringen som har utgitt bøker på sitt eget språk i 60 år, serverer stramt komponerte portretter av mannlig seksualitet og dysfunksjonelle familierelasjoner, gjennomsyret av en tiltalende merkverdighet. Livene stiger opp gjennom noen få skjøre sider, undertrykt kjærlighet og bitterhet truer med å bryte ut. Karakterene er sjelden isolerte, men deres ensomhet er tydelig når de sniker til seg litt tid i skyggene. Navn går igjen i boken slik at leseren prøver å koble mennesker til handlingene, men det er de løse trådene som drar deg tilbake til det tette dramaet»»


Strålende kritikker

Noveller i utvalg er den fjerde boken av Kjell Askildsen som utkommer på engelsk. Askildsen har de siste årene fått stor oppmerksomhet i blant annet Spania, Portugal og Argentina, og bøkene hans har jevnt over mottatt strålende kritikker.


Kjell Askildsen regnes som en av de største prosaforfattere i norsk etterkrigslitteratur. Han debuterte med novellesamlingen Heretter følger jeg deg helt hjem i 1953. Askildsen har fått Kritikerprisen to ganger, for novellesamlingene Thomas F’s siste nedtegnelse til almenheten (1983) og Et stort øde landskap (1991). I 2009 ble Askildsen tildelt Svenska Akademiens nordiske pris. Han har også blitt tildelt blant annet Aschehougprisen, Doblougprisen og Brages hederspris. Sommeren 2006 kåret Dagbladet novellesamlingen Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten til den beste norske boken utgitt de siste 25 årene.

 

(Foto: Finn Ståle Felberg / Forlaget Oktober)