Nordisk råds litteraturpris til Dranger

Nordisk råds litteraturpris 2023 deles ut av Norges kulturminister Lubna Jaffery til svenske Johanna Rubin Dranger under utdeling av Nordisk råds priser i Operaen. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL

Nordisk råds litteraturpris til svenske Joanna Rubin Dranger.

Den gjeve litteraturprisen gikk til den svenske forfatteren og illustratøren Joanna Rubin Dranger, for hennes tegnede dokumentarbok Husk oss til livet.

Nordisk råds litteraturpris 2023 ble delt ut av kulturminister Lubna Jaffery (Ap).

Boken handler om Drangers jødiske slekt før, under og etter andre verdenskrig. Store deler av slekten hennes forsvant eller måtte flykte i forbindelse med holocaust. Husk oss til livet tar for seg holocaust i Norge og i Sverige.

Deler av handlingen utspiller seg i Oslo, hvor David og Lova må flykte da nazistene invaderer Norge i april 1940.

– Et overveldende og viktig verk som skildrer hvordan ordløse traumer kan bli konfrontert og hvordan tausheten omsider kan bli brutt. De døde får liv når vi husker dem, sier navnene deres og tegner bilder av dem, heter det i juryens begrunnelse.

Dranger fra Stockholm har utgitt en rekke bøker og barnebøker, flere av dem prisvinnende. Dranger, som også er illustratør, har markert seg i sjangeren grafiske romaner, hvor handlingen gjerne fortelles ved hjelp av både tekst og tegninger. Hun er også professor på Konstfack i Stockholm, landets største kunst- og designhøgskole.

Husk oss til livet ble utgitt på forlaget Spartacus i Norge i fjor og høstet en lang rekke gode anmeldelser fra kritikerne.