Nominert til tysk pris

Illustratøren og forfatteren Øyvind Torseter er nominert til tysk barnelitteraturpris for boken "Mulegutten", som også fikk Kritikerprisen her hjemme.

Det er ikke første gang Øyvind Torseter nomineres til en pris. Han kan allerede smykke seg med nærmere et halvt hundre utmerkelser fra inn- og utland. Nå er han altså nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2018 for Mulegutten (Cappelen Damm), en bok han blant annet mottok Kritikerprisen for da den kom ut i 2015.

Muleguten ordner opp

Mulegutten er en historie som tar utgangspunkt i Asbjørnsen og Moes eventyr, «Risen som ikke hadde noe hjerte på seg», og er en moderne og humoristisk Askeladden-fortelling.

I Torseters bok sender kongen seks av sine syv sønner ut for å finne seg passende prinsesser. Men sønnene kommer ikke tilbake, og sistemann, Mulegutten, må ut for å finne ut hva som har skjedd med brødrene. På veien møter han ulike typer som det viser seg at han får god bruk for senere.

Humor

Historien om Mulegutten er fortalt med Torseters til dels absurde humor. Mange lesere vil kjenne igjen karakteren og skikkelsen fra Hullet (2012)og fra Koblinger (2013). Han er også til stede i Toreters foreløpig siste bok, den tegneserieinspirerte Mulysses som kom i fjor.

«Troll er blitt troll igjen»

Da Torseter fikk Kritikerprisen for nettopp Mulegutten, sa juryen bl.a. dette:

«Som illustratør og forfatter har Øyvind Torseter de senere årene levert den ene fulltrefferen etter den andre. Men det spørs likevel om ikke dette er en av de sterkeste bøkene hans. En samstemmig jury gleder seg over hvordan troll er blitt til troll igjen.»

Vinneren av Jugendliteraturpreis 2018 blir offentliggjort under den årlige bokmessen i Frankfurt i oktober.

 

(Forfatterfoto: Gyldendal)