Nominert til Brage: Rune Belsvik

Rune Belsvik (Foto: Adam Read)

Rune Belsvik er en av fire nominerte til Brageprisen i kategorien «Barne- og ungdomsbøker».

I dag blir de nominerte til Brageprisen offentliggjort på Deichmanske hovedbibliotek. Her er de nominerte i kategorien Barne- og ungdomsbøker, med juryens begrunnelse:

Ingeborg Arvola og Nora Brech (ill.): Buffy By er talentfull, Cappelen Damm

Buffy By er en oppfinnsom jente som med stort pågangsmot håndterer en hverdag preget av fattigdom. Der en tøff ramme der den lille familien – mor, bror og Buffy – er nødt til å spise rosenkål både til middag og som matpakke, men Arvola klarer likevel å gjøre det morsomt. Med noe naiv optimisme og godt humør møter Buffy utfordringene, som også innebærer å ha en far som svikter, gang på gang. Romanen handler om hva det innebærer å være en familie, om lojalitet og om samhold. Den handler om drømmen om å være et talent i slalåm – og om stahet: «Du må greie deg selv, Buffy, eller så må du la være å dra», sier moren, og Buffy går til slalåmtrening i flere timer, uten å klage. Distansen mellom romanens dype alvor og humoristiske tone, og Buffys optimistiske innstilling til livet og hennes utrettelige mot, er tankevekkende. Nora Brechs illustrasjoner framhever på betegnende vis den ubekymretheten som Buffy håndterer hverdagen med.

Ane Barmen, Draumar betyr ingenting, Gyldendal

«folk som ikkje har mista nokon har ikkje peiling», tenker hovedpersonen Louise i Ane Barmens roman. Tapet av Tormod, minnene om det som var og tanken på det som aldri ble, preger Louise i alle situasjoner og relasjoner. Draumar betyr ingenting viser stor innsikt i hvordan sorgen kan oppleves som ensom fordi livet for andre går videre – men for den som sørger, får alt en annen farge. Romanen er likevel forunderlig lett å lese. Den viser hvordan Louise tenker og handler framfor å forklare, og intensiteten holdes oppe med et språklig driv og en vellykket komposisjon: Romanen veksler mellom nåtid og tilbakeblikk, og det som har skjedd, rulles gradvis opp slik at leseren etter hvert forstår mer av nåtidssituasjonen og samspillet Louise har til de rundt henne. Forholdet til de andre, både til vennene (gamle og nye), til familien og til Karen, som hun steller for på sykehjemmet, står sentralt. Også den gamle Karen bærer på sorg, og kontrasten og samtidig fellestrekkene mellom de to – den unge og den gamle, på hver sin side av livet – gir nye perspektiver på Louises tilværelse. Dialogen mellom personene er naturlig og uanstrengt, og de fine nyansene mellom liv og død, alvor og letthet, vennskap og kjærlighet, tar ungdoms livsverden på det største alvor.

Rune Belsvik: Fugleguten, Samlaget

Det er ikkje alltid livet er så enkelt. Lukas sitt ønske om å bli sett, og samstundes frykta for ikkje å bli likt, fører til at han gjer dumme ting. Fugleguten av Rune Belsvik fortel om Lukas som er på veg til å forme eigne handlingar, eigne sosiale relasjonar, og til å ta i bruk eit eige språk. Han klussar det ofte til for seg sjølv. For andre er livet enkelt. Sånn er det tilsynelatande for bestevennen Nico: «Berre legg deg bakover og flyt, seier Nico. Det er kjempeenkelt».  Men Lukas klarar ikkje å sleppe seg laus. Han har for mykje å tenkje på, for mykje å uroe seg for, og får ikkje til å flyte, verken på vatnet eller i livet. Fugleguten er ei sår og gripande forteljing om eit barns forsøk på å kontrollere eigne kjensler og handlingar, og om å søke samhald. Illustrasjonane til Sigbjørn Lilleeng kler Belsviks minimalistiske formspråk og gir ein romleg dimensjon til opplevingane av utanforskap og emosjonell distanse på ein måte som er tru mot barneperspektivet. Gjennom utforskingar av kvardagen forstår Lukas gradvis at han ikkje er den einaste som har det vanskeleg med tankane sine. Det gir styrke til å forsone seg med utrygge livsvilkår i denne ømme og truverdige barndomsskildringa.

Harald Nortun: Blå flaggermus, Samlaget

“Sommarferien starta med at ein måse dreit i håret mitt”, opnar veslevaksne Sander med i den femte ungdomsboka til Harald Nortun. Sander er ferdig i sjette klasse, bur saman med mor si i grenda dei andre kallar Slummen, og er den einaste i klassen som ikkje har mobil. Planen for ferien er å få råd til ein, så han prøvar å starte ein økologisk egge-business saman med kompisen.

Blå flaggermus er korthogd og velskriven, og sveipar innom tematikk som fattigdom, rettferd, dysleksi og fleire typar utanforskap – mellom anna er Sander i aukande grad oppteken av den ukjende far sin. Sander si modne evne til å stå imot press frå ulike kantar går som ein raud tråd gjennom romanen, og trass det til dels alvorlege bakteppet er dette ein varm og humørfylt roman. Denne underhaldande, men samstundes truverdige skildringa av den unntakstilstanden ein barndomens sommarferie kan vere, har noko på hjartet.

Nominert for debutroman

Juryen i Barne- og ungdomsbøker har bestått av Ahmed Akef Khateeb (leder), Hilde Dybvik, Wenche Ratama og Eirik Mundhjeld. Brageprisen blir delt ut 21. november på Dansens hus i Oslo.

Rune Belsvik har tidligere mottatt Brageprisen. Det var i 2000, og han ble tildelt prisen for Ein naken gut (Samlaget). Samlaget har altså to av fire nominerte i denne kategorien, mens Gyldendals Barmen er nominert for sin debutroman.

Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.