Nobelprisen til Ernaux

SKRIVER OM FORHOLD TIL UNG MANN: Annie Ernaux (foto: Catherine Hélie © Editions Gallimard)

Nobelprisen i litteratur for 2022 er tildelt Annie Ernaux.

– Prisen blir tildelt den franske forfatteren Annie Ernaux for motet og den kliniske skarpheten som hun avdekker det personlige minnets røtter, fremmedgjøring og kollektive begrensninger, heter det i begrunnelsen til Svenska Akademien.

I dag ble verdens mest prestisjefulle litteraturpris delt ut. Nobelprisen i litteratur 2022 gikk til franske Annie Ernaux.

På kunngjøringstidspunktet hadde ikke juryen lyktes med å nå fram til Ernaux med budskapet.

«Beundringsverdig og vedvarende»

Ernaux regnes som en av Frankrikes viktigste nålevende forfattere, og de siste årene har hun også tatt norske lesere med storm. Senest i august var hun på Norgesbesøk og samlet over 450 publikummere i Universitetets aula.

«Verkene hennes er kompromissløse og skrevet i klartekst. Og når hun med stort mot og klinisk skarphet avdekker de smertefulle opplevelsene med klasse, ved å beskrive skam, ydmykelse, sjalusi eller den manglende evnen til å se hvem du er, oppnår hun noe beundringsverdig og vedvarende», sier nobelkomiteen i sin innstilling.

Selvbiografisk forfatterskap

Ernaux ble født 1. september 1940 i Lillebonne i Frankrike. Hun vokste opp i arbeiderklassen, studerte litteratur og arbeidet senere som litteraturprofessor.

Hun debuterte som forfatter i 1974 med romanen Les Armoires vides. Siden det har hun utgitt en rekke verker. Forfatterskapet hennes bærer preg av å være selvbiografisk, og hun utforsker ofte temaer som familierelasjoner, seksualitet, lidenskap og skriving, samtidig som hun alltid er politisk og opptatt av kjønn og klasse.

Ved siden av heder og ære, mottar Ernaux prispenger på 10 millioner svenske kroner.

I fjor ble nobelprisen tildelt den tanzanianske romanforfatteren Abdulrazak Gurnah.