Nina Lykke er nominert til Brageprisen for skjønnlitteratur med «Full spredning». Se de andre skjønnlitterære bragenominerte her.
I dag blir de nominerte til Brageprisen offentliggjort på Deichmanske hovedbibliotek. Her er de nominerte i kategorien Skjønnlitteratur, med juryens begrunnelse:
Mari Andreassen: Hvor lenge varer vi (Cappelen Damm)
Det skjer kanskje ikke så mye i de syv novellene i debutant Mari Andreassens novellesamling Hvor lenge varer vi. Bortsett fra liv og død. Med stor psykologisk innsikt, imponerende språkbevissthet og et skarpt blikk for detaljer gjør forfatteren det lett å kjenne seg igjen i livene hun skisserer opp for oss. Det handler om hverdagen og alt som gjør den u-hverdagslig: foreldre, ungdommer og barn, parforhold med både en, to og flere parter, bakterier, begravelse, sex og dårlig ånde, kjærlighet og hat, infamitet, tafatthet og omsorg i ulike innpakninger. Vi møter måsunger på et boligtak og squash på en veranda, opplever stilheten når en uvelkommen gjest ikke vil snakke, aner følelsen når trekken følger etter oss inn og møter små og store dilemmaer knyttet til lojalitet, lengsel og håp som er på grensen til hva man våger håpe. Alt i alt er det noe dypt menneskelig over situasjonene i novellene. Selv om det hviler et ubehag over flere av dem, er det også lys og ømhet. Ofte handler det om å prøve så godt man kan selv om det ikke er godt nok, og om hvilke konsekvenser dette kan få. Forfatteren klarer med enkle, men ypperlige grep å sette i gang leserens egne tanker. Dette er noveller som blir værende.
Jon Fosse: Det andre namnet. Septologien I-II (Samlaget)
Med et vakkert og strømmende språk maner Jon Fosse fram et mektig litterært univers i Det andre namnet. Septologien I-II, som er første bind av en romanserie bestående av syv deler fordelt på tre bøker. Bokens ytre handling er sparsom, det er hovedpersonens indre drama forfatteren så intenst og suggererende gransker. Den aldrende og relativt suksessrike kunstmaleren Asle bor alene i et hus på Dylgja ved en fjord utenfor byen Bjørgvin. Kona Ales er død. Omgangskretsen består av naboen og fiskerbonden, Åsleik, og navnebroren Asle, som bor i byen. Også han er kunstmaler og figurerer som et slags feilslått speilbilde av hovedpersonen – eller er de egentlig den samme? For der Asle på Dylgja er tørrlagt, går den andre nærmest under av alkohol, og noen kunstproduksjon er det ikke snakk om. Fosse dikter nettopp fram kontraster i livet og kunsten og naturen. Det handler om lys og mørke, om tap og berikelse, varme og kulde, om Gud og alkohol. Det handler om å reise, både kroppslig og i tankene, også tilbake til Asles barndom og oppvekst med sine avgjørende øyeblikk. Romanens to deler åpner begge med Asles betraktninger over et av hans egne maleri. Kunstverket består av to streker, en lilla og en brun, som krysser hverandre på midten. Romanen kretser rundt dette maleriet, som om det er et gåtefullt kart over livet og verden som har vært, er og skal komme. Det andre namnet. Septologien I-II er en fengslende og kraftfull roman som lever videre i leseren.
Nina Lykke: Full spredning (Forlaget Oktober)
Nina Lykke har en særegent god observasjonsevne og et herlig skråblikk på livet. I Full spredning følger hun opp den skarpe og mørke samtidssatiren vi kjenner fra Nei og atter nei, og gir oss en legeroman utenom det vanlige. Elin er fastlege. Hun er i midten av femtiårene. Og hun er oppgitt. Stadig oftere mister hun tålmodigheten med slitsomme og kravstore pasienter. Ektemannen Aksel er kun opptatt av ski og løping. I det hele tatt har jobben, ekteskapet og livet i det tidligere så trivelige rekkehusområdet Grenda mistet sin sjarm. Elin kjeder seg og bedøver misnøyen med litt for mye vin og endeløse såpeserier på TV. Men så en kveld sveiper hun tilfeldig forbi ungdomskjæresten Bjørn på Facebook, og vips er vin byttet ut med utroskap og nyvunnen spenning. Ved romanens start har Elin rømt fra både elsker, mann og rekkehus – og flyttet inn på legekontoret. Og det er en miks av hennes selvransakende betraktninger og generelle oppgitthet overfor alt og alle som bærer historien.
Full spredning inneholder fandenivoldske betraktninger om mennesker som prøver å holde tritt. Romanen er samtidig en skarp og godmodig kommentar til et samfunn der velstand og overflod har gjort oss kravstore og dvaske. Hvermannsen forlanger et liv som evig unge, friske og lykkelige. Full spredning er en usedvanlig velskrevet og morsom roman. Lykke balanserer hårfint mellom stereotyp overdrivelse og emmen og flau gjenkjennelse. Karakterbeskrivelsene er helstøpte. Det er skarpt og presist skrevet. Det er nådeløst og avslørende. Rett og slett frydefull lesning!
Øyvind Rimbereid: Hvit hare, grå hare, svart (Gyldendal)
Hvit hare, grå hare, svart er ei kvardagsnær og verdsvand diktsamling om kunst og handverk, om menneskeleg skaparkraft og det materielt forgjengelege. Dikt om verktøy og maskiner set tonen i samlinga, med vakre, humørfylte odar til sandpapiret og til hengselen på ei kjøleskapsdør. I andre del skriv Rimbereid originale ekfrasar til måleri frå det gamle Nasjonalgalleriet. Verk som Barnedåp i Tanum kirke av Harriet Backer, Jonsokbål av Nikolai Astrup og Dresden i måneskinn av Johan Christian Dahl blir skildra med sanseleg kraft, men også utvida ved at Rimbereid bryt ut av bileta, ut av rammene, og set motiva i nye, ofte overraskande samanhengar med biografi, historie, politikk. Ikkje minst gjeld dette det lengste diktet i samlinga, skrive til De siste skudd av Arne Ekeland. I tredje del er dikta personlege og nære. Dei formidlar meir umiddelbare tidsopplevingar, men formulerer også sorg, sakn og stemningsfull melankoli over alt som er forgjengeleg – det som har blitt, er i ferd med å bli, står i fare for å bli borte. Hvit hare, grå hare, svart er lausare knytt saman enn mange av Rimbereids tidlegare bøker, men komposisjonen er både meinings- og verknadsfull. Tvers gjennom samlinga går det glidande, springande, hoppande rørsler mellom kunst og verkelegheit, mellom minner, historie og liv. Rimbereid sansar, tenkjer, spør: Han knyter menneskets indre verd saman med den ytre, materielle verda i ei samling som viser korleis verkelegheita ytrar og ovrar seg, i kunstverk og handverk, og i dei mange tause tinga i verda.
Prisutdeling i november
Juryen i kategorien «Skjønnlitteratur» har bestått Gunnar Vilberg (leder), Eivind Myklebust, Grethe Fatima Syéd og Camilla Tvedt. Brageprisen blir delt ut 21. november på Dansens hus i Oslo.
Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.