Nesbø ble Riverton-historisk

Prisvinner Jo Nesbø (Foto: Vidar Kvalshaug)

Jo Nesbø er tildelt Rivertonprisen 2019 for "Kniv", og er med det den mest dekorerte Rivertonvinneren i prisens historie.

– Å få en pris er alltid en bekreftelse på at det du driver med betyr noe for noen. Rivertonprisen er spesielt stas fordi det er en æresbevisning fra kolleger, sier Jo Nesbø til BOK365.

Som med alle andre arrangementer i disse dager, ble også året utdeling av Rivertonprisen en annerledes affære. Den foregikk på trappene til Litteraturhuset, heldigvis i kompaniskap med en sommervarm maidag.

Prisen ble tildelt Jo Nesbø, og med det ble han den mest dekorerte Rivertonvinneren noensinne, med både Ærespris fra 2016 og to revolvere. Det er 23 år siden han sist mottok Den gylne revolver, i 1993 for Flaggermusmannen. Nesbø håper det er noe som skiller forfatteren Jo Nesbø anno 2020 fra forfatteren Jo Nesbø den gang:

PRISVINNER I PARKEN: Alle holdt avstand i Slottsparken. Rivertonpresident Trude Teige, Jo Nesbø og Mads Nygaard.

– Jeg tror vel at jeg er en bedre forfatter, det ville i alle fall være litt trist om jeg ikke var det.

Kan du garantere at du ikke er blant kandidatene til Rivertonprisen i 2043? (Du er tross alt «bare» 60.)

– Jeg skal prøve å la være, men jeg kan ikke love.

Andre prosjekter viktige i seg selv

– Noe av nøkkelen til Jo Nesbøs suksess, i tillegg til de nærmest virtuost sammenskrudde intrikate plottene, de slentrende musikalske replikkene, det storslåtte portrettet av skyggesidens Oslo, er det store bankende hjertet, sa forlagssjef og redaktør Nora Campbell i sin tale til forfatteren.

REVOLVERMANNEN: Jo Nesbø.

Ved siden av Harry Hole-bøkene, har Nesbø også hatt flere sideprosjekter, som barnebøker og andre krimromaner. Men han ser ikke på dette som avstikkere:

– Jeg ser det ikke som sideprosjekter, de andre bøkene er for meg like viktig som Hole-bøkene, men de får naturligvis ikke den samme oppmerksomheten. Så de er viktige i seg selv, ikke som avstikkere eller pause fra Harry.

Harry Hole har vel fått navnet sitt fra Molde-helt Harry Hestad og Nesset-lensmann Torstein Hole. Hvis du skulle la deg inspirere av to nære figurer og skapt din krimromanhelt i dag – hva ville han (eller hun) da blitt døpt?

– Oj. Siden du spør så drømte jeg i natt at jeg måtte juge på meg et navn, og kalte meg Tore Thorsby og i samme øyeblikk angra på alitterasjonen fordi det hørtes ut som et oppdikta navn.

Et nytt høydepunkt

«I den lange rekken med Harry Hole-bøker representerer Kniv et nytt høydepunkt, annerledes enn det tidlige mesterverket Rødstrupe og ikke så etterlengtet av leserne som Politi.», skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen har bestått av litteraturprofessor Hans H. Skei (leder), bokanmelder og forfatter Elin Brend Bjørhei, forfatter og bokanmelder Kurt Hanssen.

De trekker særlig frem Nesbøs beherskelse av mange litterære grep i sin begrunnelse:

«Jo Nesbø klarer gjennom en elegant turnert intrige og en komposisjon som bruker mange grep og teknikker – frampek, ledemotiv, litterære allusjoner og godbiter av mange slag å lage en uhyre intelligent kriminalroman. Og da mener vi ikke «flink» eller «smart» eller «utspekulert», men helt enkelt en suveren beherskelse av mordets enkle kunst, skrevet inn i en fortelling der ikke minst musikk spiller en avgjørende rolle og faktisk er med på å redde livet til Harry.»