-”Dette får jeg sånne bilder i hodet av", sier nevøen min. Det er den tilbakemeldinga man helst vil ha, forteller ukas barnebok-profil Kathrine Nedrejord.
Kathrine Nedrejord bor og studerer i Paris. Hun debuterte i 2010 med romanen Transitt på Oktober forlag, som fikk strålende kritikker. Trengsel fra 2014 er hennes andre roman. Hvem er jeg når du blir borte er hennes første ungdomsroman.
Forfatter: Kathrine Nedrejord, 28
Aktuell med: Hvem er jeg når du blir borte? (Aschehoug)
Michael i klassen til Jenny dør, og alt forandres. Bestekameraten Henning blir fjern og rar, mens Jenny forelsker seg i Julian, den nye gutten på skolen.
Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
Det var en historie jeg selv skrev på da jeg var 14, om venneparet Jenny og Henning. Det var lettere å huske tilbake til den tida via dem. Om hva som opptok meg og var viktig og spennende.
Tre barnebok-favoritter:
– Astrid Lindgren: Brødrene Løvehjerte. Dette er jo en klassiker: Dramatisk, spennende og uhyrlig godt skrevet, jeg elsker å lese denne for nevøene mine.
– Roald Dahl: Matilda. Jeg var et bokglad barn, jeg også, så det var artig med en smart heltinne i et ellers fremmed univers. Og så liker jeg at Dahl ikke preker moral.
– Jon Fosse: Søster. Vakker skildring om lengsel etter hav og det ukjente, og om hvor ubegripelige regler og begrensninger kan være for et lite barn.
Sjekk ut:
Siri Broch Johansen: Jeg er en skiløper/ Mun lean cuoigi. Ikke akkurat fersk, jeg er langt ferskere selv, men det er denne barneboka jeg leser for øyeblikket, dog i samisk versjon. Prisbelønt samisk-norsk forfatter. Fint og fengende på samisk, og helt sikkert også i norsk versjon.
Hvordan jobber du?
Jeg har som regel et tema eller en vag idé om hvor historien begynner, og så bruker jeg mye tid på å skrive meg inn i hovedpersonen. Når jeg blir kjent med denne, kan jeg sette i gang historieskrivinga. Slutten blir til på veien, og kan ofte være annerledes enn jeg forestilte meg.
Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
Jeg likte mysterier, og et av dem jeg likte best var Jostein Gaarders Kabalmysteriet. Det var rett og slett utrolig. Jeg leste det igjen og igjen, og er fortsatt fascinert over hvordan alt faller på plass og betyr mer enn man først tror. Et supermysterium!
Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
Pippi. Fordi hun er og blir et forbilde, en som bryr seg lite om hva andre mener, er oppfinnsom og tøff. Jeg tror ikke Pippi har en kjedelig dag!
Og hvem ville du helst selv ha vært?
Snusmumriken. Fordi jeg ikke er så mystisk selv, men en vandrer. Det virker fint slik han gjør det, og så har han et filosofisk hode som jeg gjerne skulle lånt noen ganger. Jeg mangler tålmodigheten og roen som han har.
Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
Noe som får en til å drømme, eller som den eldste av nevøene mine sier: ”Dette får jeg sånne bilder i hodet av.” Det er den tilbakemeldinga man helst vil ha: Skriver man noe som trigger fantasien, skriver man bra for barn, tror jeg.
På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
Pippi! Jeg ble aldri noen Potter-fan, men Pippi er jeg jo, som sagt, storfan av. Hun har alltid lagd lite av mye. Å være barn i en svensk småby er i utgangspunktet ikke så spennende som å gå på trolldomsskole, men Pippi lager liv hvor enn hun er.