Like modig som Ronja Røverdatter

Debuterer i dag: Monika Steinholm og debutromanen "Fuck verden" lanseres i dag. Se hva hun synes en god barnebok bør inneholde i vår ukentlige spalte.

Dersom du befinner deg i nærheten av Jektasenteret i Tromsø i dag, så kan du få med deg lanseringen av Monika Steinholms debutroman Fuck verden –  en morsom og tankevekkende roman som mange tenåringer vil kunne kjenne seg igjen i. I tillegg kan du bli bedre kjente med henne her i vår ukentlige spalte med barnebok-profiler.

 

Forfatter: Monika Steinholm, 32

 

FUCKVERDEN_endelig omslag

 

 

Aktuell med: Fuck verden (Schibsted forlag)

Kort om boka:

– Hvordan skape et uforglemmelig førsteinntrykk: Dukke opp første dag på ny skole, kjørende på en traktor med rumpa mi, du e så gla i rumpa mi … på full guffe.

-Hvordan skaffe seg et bedre liv: Finne pappa … også er det Niklas, da – og Kim …

– Hvordan unngå å bli som Chris (mamma): Finne pappa. Fortsette å kjøre traktor. Fortsette å høre på eldgammel musikk – på kassett. Ikke bli gravid.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Den brukte så lang tid på å vokse seg fram at jeg ikke lenger husker den opprinnelige ideen. Men det var klart ganske tidlig at jeg ikke hadde tenkt til å gi den opp før den sto i bokhandlene.

 

Tre barnebok-favoritter:

– Jon Ewo: Triologien om Adam (Sola er en feit gud, månen er en diger pudding og Jorda er tøff og naken), fordi språket er herlig – og Adam er utrolig sær og kul.

– Harald Rosenløw Eeg: Filter. Språket og stemninga er så visuell at jeg ennå ser for meg et norgesglass med klokker, en kassettspiller som tar opp drømmer, en madrass på et gulv, post-it lapper på veggene og Tale og Espen Arnold som bader (nakne?), selv om det er over 15 år siden jeg leste boka.

– Neil Gaiman: Coraline. Jeg leste denne boka som voksen, og er sikker på at den er minst like skummel for voksne som den er for barn …

 

Sjekk ut:

Brian Selznicks Wonderstruck. To parallelle historier der den ene er fortalt i tekst og den andre bare med illustrasjoner – nesten som en stumfilm. Måten disse to fortellingene flettes inn i hverandre på er spennende og fin. Boka finnes bare på engelsk, men Hugo Cabret av samme forfatteren finnes på norsk, og er også kjempefin.

 

Hvordan jobber du?

Jeg har hovedtrekkene i hodet, men så er det ikke sikkert at det blir som man hadde tenkt likevel. Jeg jobber periodevis ganske intenst og disiplinert. Ofte setter jeg meg dagsmål eller ukesmål for hvor mye jeg skal skrive. Av en eller annen grunn blir jeg veldig rastløs av ikke å skrive, og begynner gjerne på noe nytt hvis jeg av en eller annen grunn må ta pauser i hovedprosjektet.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Heksene av Roald Dahl. Nettopp fordi den var dritskummel, og gjorde at vi ble redd for alle fremmede damer som hadde spisse sko og hansker.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Adam i Jon Ewos triologi om nettopp Adam. Fordi Adam er en utrolig genial fyr. Jeg var vel kanskje litt forelska i ham da jeg var 16.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Ronja Røverdatter. Fordi jeg skulle ønske jeg var like modig som henne.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Spenning. Ikke nødvendigvis nervepirrende skummelt, men et driv som får leseren til å bla videre, til å lese når man egentlig skulle sovet, spist eller gjort lekser.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

På eventyr med Potter, hvis jeg hadde turt …